Svetovno nogometno prvenstvo v Južni Afriki ponuja enkratno možnost za opozorilo na problem revnih afriških otrok. Pozivu so se priključili igralka Katja Riemann, pevka Nana Mouskouri, manekenka Julia Stegner in violinist Julian Rachlin.

"Izkoristimo SP za to, da izboljšamo dramatične življenjske razmere, v katerih živijo množice otrok v Afriki," je Moore povedal za nemško tiskovno agencijo dpa. "Afrika je postala nema nesreča. Tam otroci vsak dan stradajo in umirajo, vendar smo to tragedijo skoraj povsem izpustili z oči," je opozoril 82-letni igralec, ki že od leta 1991 deluje v svetu kot ambasador organizacije Združenih narodov za pomoč otrokom.

"Ni sprejemljivo, da skoraj v vsakem kotičku Afrike danes deluje mobilen telefon, otroci pa kljub temu umirajo od driske, ker primanjkuje celo čisto običajnih zdravil," je povedal predsedujoči nemške veje Unicefa Jürgen Heraeus. Odgovornost leži predvsem na prizadetih državah. Te pa "vendarle potrebujejo našo podporo", je dodal. Humanitarne organizacije so odvisne od donacij. Tretjina denarja, ki ga Unicef vlaga v Afriki, izhaja iz prispevkov zasebnikov.

Moore je še povedal, da je zelo pomembno, da se denar vlaga v izobraževanje: "Vsak afriški otrok mora dobiti mesto v šoli." Osnovno znanje zdaj pridobi le vsak drugi otrok. Po nekaterih ocenah je najmanj 45 milijonom otrok iz revnih družin in s podeželja odvzeta pravica do šolanja.

"Spremeniti moramo zorni kot in s tem celotno razvojno pomoč," je menila Katja Riemann. Ni dovolj, da stradajočim otrokom damo hrano. "Predvsem je potrebno ljudem v Afriki zagotoviti osnovne človekove pravice," je prepričana. To pa bo moč doseči s premagovanjem podkupljivosti in vlaganjem v šole in druge izobraževalne ustanove.