Nemška kanclerka Angela Merkel je sprejem varčevalnega paketa pospremila z besedami, da so časi resni in težki. Varčevalni program nima alternative, je dejala in drastično zmanjšanje izdatkov napovedala predvsem na področju sociale. Nikakor pa vlada ne načrtuje zvišanja davka na dodano vrednost in dohodnine.

Področje socialnih izdatkov, ki predstavlja več kot polovico nemškega proračuna, naj bi naredili bolj ciljno usmerjeno ter učinkovito. Vlada namerava med drugim zmanjšati podporo za pomoč brezposelnim in znižati otroški dodatek.

Koalicija želi med drugim korenito prestrukturirati zvezno vojsko. Minister za obrambo Karl-Theodor zu Guttenberg je dobil navodilo, da do začetka septembra preuči možnost zmanjšanja števila vojakov z zdajšnjih 250.000 na 210.000.

Pri tem bo država za vzgled, saj naj bi se število zaposlenih v službah zvezne vlade do vključno leta 2014 zmanjšalo za 15.000. V nemškem javnem sektorju je trenutno približno 278.000 zaposlenih. Poleg tega se bodo morali zvezni uradniki leta 2011 odpovedati načrtovanemu zvišanju božičnice, kar pomeni znižanje prihodkov za 2,5 odstotka.

Tudi gospodarstvo bo moralo varčevati. Jedrski koncerni Eon, RWE, Vattenfall in EnBW bodo denimo morali zaradi podaljševanja delovne dobe elektrarn po novem plačevati nov davek na gorilne elemente v skupni višini 2,3 milijarde evrov letno. Hkrati se ukinjajo subvencije za posebej energetsko učinkovita podjetja.

Tudi v letalskem prometu se obeta nova dajatev, in sicer za vsakega potnika, ki bo letel s kakšnega nemškega letališča. S tem si vlada obeta dodatno milijardo evrov proračunskih prihodkov. Prav tako bo dodatno obremenila banke: najpozneje leta 2012 bodo morale začeti plačevati novo dajatev, če pred tem v Evropi in po svetu ne bo prišlo do rešitve.