Predlog za uvedbo brezplačnega in prostovoljnega cepljenja je treba oceniti tudi z vidika stroškovne učinkovitosti ter ga po ustaljenih postopkih predložiti v presojo zdravstvenemu svetu, še pojasnjujejo na ministrstvu.

V Ženskem odboru SDS so sicer v sporočilu za javnost po obisku pri ministru pojasnili, da je cepivo proti rotavirusu trenutno predrago. Od ministrstva pričakujejo, da bo resneje pristopilo k rešitvi tega problema.

Kot pojasnjujejo, so v podporo peticiji zbrali okoli 18.000 podpisov. "Število zbranih podpisov je tudi kazalnik, da problem ni neznanka ter da je potreben čimprejšnji dialog in pristop k ugotovitvi rešitve," poudarjajo.

Rotavirusi so najpogostejši povzročitelj črevesnih okužb pri otrocih, ki se pojavljajo v obliki bruhanja in driske, predvsem v zimskem času. Za okužbo so najbolj dovzetni otroci v starosti od šestih mesecev do dveh let.

Rotavirusi povzročajo drisko, bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročino. Večina malih otrok je zaradi rotavirusnega vnetja črevesja na zdravljenju v bolnišnici. Zaradi bruhanja, driske in povišane telesne temperature lahko hitro pride do izsušitve, ki lahko otroka življenjsko ogrozi. Rotavirus je močno kužen in se hitro širi, zato zdravniki poskušajo širjenje zaustavljati s preventivnimi ukrepi, kot so umivanje rok, mokro čiščenje prostorov in redno zračenje.

Za dojenčke je na voljo cepivo, ki otroka zavaruje pred prvo rotavirusno okužbo. Prvi odmerek cepiva lahko prejme že dojenček, starejši od šestih tednov. Dva ali trije odmerki cepiva otroka zavarujejo pred okužbo. Cepljenje je pri nas mogoče le samoplačniško.