Besedam, da gre pri ideji o strateškem holdingu zgolj za poslovno sodelovanje, sindikati ne verjamejo, je na novinarski konferenci v Kopru opozoril generalni sekretar Obalne sindikalne organizacije KS-90 Peter Majcen. Sindikati se bojijo, da gre le za prvi korak pri lastniškemu prevzemanju obeh družb, ki bi Nemčiji zagotovil prevlado in nadzor nad celotno logistiko v državi.

"Zavedamo se, da so Slovenske železnice v krizi in da jih je potrebno sanirati. Ne vidimo pa v tej igri nikakor potrebe po neposrednem povezovanju Luke in Intereurope," je izpostavil Majcen. Po njegovem mnenju gre pri vključitvi obeh podjetij za "tisti dodatni vložek, ki bi ga država dala Nemcem, da bi koordinirali sanacijo železnic". Tako visoke cene po njegovem primorsko gospodarstvo ne sme plačati.

Za Intereuropo bi združenje pod isto streho z nemškim logistom Schenkerjem v lasti Deutsche Bahn verjetno pomenilo, da bi del njene logistične mreže in posledično tudi delovnih mest v Sloveniji postal odveč, je poudaril Majcen. Obenem pa je Intereuropa zaradi trenutno nizke cene na borzi in razvejanih logističnih mrež na Balkanu in v Vzhodni Evropi za tuje vlagatelje po njegovem nedvomno zanimiva.

Nemška prevlada bi po Majcnovih navedbah verjetno vplivala tudi poslovanje Luke Koper, saj je koprsko pristanišče že zdaj neposredno konkurenčno severnomorskim. Potrebno se je po njegovem tudi vprašati, kakšne tovore bodo Nemci usmerjali v Koper, in kakšen bo v primeru oblikovanja takega holdinga sploh razvoj pristanišča v bodoče.

Da potrebuje Intereuropa svež kapital, ne pa še enega "zgubaša" je opozorila tudi predstavnica sindikata v Intereuropi Nevija Pečar. Predsednik sindikata pristaniških delavcev v Luki Koper Pavel Lokovšek pa je opozoril, da jih vlada o načrtih v zvezi s holdingom uradno ni obvestila, predsednik vlade Borut Pahor pa da jih je z odločitvijo o holdingu "postavil pred dejstvo".

"Če se bomo igrali z zadevami, se ne bo končalo po željah predsednika Pahorja," je še dejal Lokovšek in poudaril, da sindikat glede vprašanja holdinga podpirajo tudi zaposleni. Predstavniki sindikatov v Luki Koper in Intereuropi se bodo z nekdanjim prvim možem Deutsche Bahn, Hartmudom Mehdornom, ki naj bi svetoval pri oblikovanju holdinga, sestali 15. junija ob Mehdornovem ponovnem obisku Obale.

Kot je še opozoril Majcen, vrednosti delnic Intereurope in Luke Koper padajo kljub relativno boljšemu poslovanju v zadnjem trimesečju. Obenem pa so naj bi vse delnice, ki se pojavljajo na trgu, načrtno odkupoval eden od borznih posrednikov. To po besedah Majcna pomeni, da se zadeve koncentrirajo, "očitno in prav gotovo po naročilu nekoga".

"Idejam o sinergijskih učinkih ne nasedamo več, ker smo takih obljub in idej naših ekonomistov že prenasičeni," je še dejal Majcen. Gre za ideje, ki po njegovih besedah niso nove, in na katere so leta 2007 opozorili že prejšnjo vlado. Dejstvo, da se v igri pojavlja nekdanji prvi mož Nemških železnic Mehdorn, Majcna zato ne preseneča. Združevanje obalnega gospodarstva v holdinge je bilo za obalna podjetja po njegovem do zdaj pogubno, lep primer pa je ravno koprski Istrabenz.