Pravite, da ste bolj obilni. Koliko tehtate?

Trenutno imam 103 kilograme. Idealno bi bilo, če bi imel 105 kilogramov. Pri tej teži sem dovolj gibčen, eksploziven in imamo dovolj močan udarec. Do evropskega prvenstva se bom skušal zrediti za dva kilograma.

Stari ste 23 let, zato imate pred seboj še skoraj celo kariero. Česa si želite?

Izkušenejši boksarji pravijo, da šele pri 40. borbi začneš zares boksati. Sam imam za seboj 35 dvobojev. Imam že toliko rutine, da sem v ringu sproščen. Sem vse bolj samozavesten. V zadnjem času sem precej napredoval. Tudi drugi pravijo, da vse lepše boksam. Najprej si želim osvojiti kolajno na evropskem ali svetovnem prvenstvu. Nato bi bilo lepo oditi med profesionalne boksarje.

Lahko po kolajni posežete že na evropskem prvenstvu v Moskvi?

Tega si po tihem želim. Bo pa zelo težko. Konkurenca bo velika. Največji tekmeci prihajajo iz Rusije, Nemčije, Anglije, Uzbekistana in Kazahstana, pa tudi iz Romunije in Bolgarije. Najbolj kakovosten boksar v moji kategoriji je Italijan Roberto Cammarelle, svetovni in olimpijski prvak. Z njim se boksal lani na svetovnem prvenstvu v Milanu in precej gladko izgubil po točkah. Osem let že vlada v supertežki kategoriji in bo zadnjič nastopil na evropskem prvenstvu za amaterje. Upam, da nanj ne bom naletel že v prvem krogu. Sem dobro pripravljen in mislim, da se lahko iz trenutne forme kaj lepega izcimi.

Precej je govora o sodnikih, ki so bili nemalokrat pristranski. Imate za seboj kakšno grenko izkušnjo z delilci pravice?

Zelo veliko jih imam, še posebno iz držav nekdanje Jugoslavije. Ko sem leta 2007 boksal v finalu Zlate rokavice v Sarajevu, sem boksal proti Srbu Srdiću, ki sem ga kasneje v Beogradu nokavtiral. Povsem sem ga uničil, a sem izgubil po točkah. Zadnjo rundo so celo skrajšali na minuto in dvajset sekund, ker ni mogel več stati na nogah. Imel je razbit nos in arkado ter počeno ličnico. Po dvoboju so ga odpeljali v bolnišnico, a sem vseeno izgubil po točkah. Tudi na evropskem prvenstvu v Liverpoolu sem imel težave s sodniki. Bil sem občutno boljši od boksarja iz Bosne in Hercegovine, a sem izgubil.

Eden od vaših ciljev je tudi uvrstitev na olimpijske igre...

Tega si močno želim. Prihodnje leto bo svetovno prvenstvo v Seulu. Prvih osem boksarjev se bo uvrstilo neposredno na olimpijske igre. V London se bo mogoče prebiti tudi prek dveh dodatnih kvalifikacijskih turnirjev.

Vaš oče Robert Urbanc je predsednik boksarske zveze. Je boks vaš družinski šport?

Ne, oče se nikoli ni ukvarjal z boksom. Ima pa šport in boks zelo rad. Ko sem začel boksati, je dobil veselje in nam začel pomagati. Ko sem bil zelo majhen, sem si želel boksati, a mi oče in mama nista dovolila. Toda vztrajal sem, sedaj pa me oba zelo podpirata.