Basso je bil po zmagi na Giru 2006 na pragu največjega zvezdništva, a se je prav tistega maja začela "operacija Puerto". Basso, čeprav so ga pri najdenih dokumentih pri ginekologu Fuentesu hitro povezali z lažnim imenom Barillo, kot naj bi bilo sicer ime njegovemu psu, se je nekaj časa še skrival. Leta 2007, ko je bil že v Bruyneelovem Discoveryju, pa je moral priznati, da je imel pri Fuentesu shranjeno kri. Za vsak primer, če bi šlo v pripravah na dirko po Franciji leta 2006 kaj narobe, kot je pojasnil, vse drugo pa zanikal. Skesancu so pri "počitku" na dirkah priznali celo nekaj popusta ob sicer običajnem premoru dveh let - tako se je lahko vrnil že jeseni 2008.

Zmaga Ivana "Groznega", ki ga brez nasmeška skoraj ne vidimo, v 15. etapi na legendarnem Zoncolanu je bila šele prva etapna zmaga po vrnitvi, z ekipo Liquigas s je sijajnimi pomočniki na koncu v najbolj strmih klancih strl konkurenco. Zanimivo, da sedaj vadi po nasvetu profesorja Alda Sassija, ki skrbi tudi za največjega tekmeca Cadela Evansa (mimogrede, svetovni prvak je šele po koncu Gira priznal, da je nekaj dni vozil bolan).

Še bolj trpka je bila vrnitev Aleksandra Vinokurova. Če se je Ivan Basso vrnil na ceste ob glasni spodbudi, kot da mu italijanski navdušenci niso zamerili popolnoma nič, je bil štart kronometra Vinocurova na svetovnem prvenstvu v švicarskem Mendrisiu pospremljen s koncertom žvižganja. Vinokurovu so dokazali krvni doping - menjavo krvi na Touru 2007. Zgodbica iz ozadja pravi, da sta po nerodnosti (sama ali zdravnik) zamenjala kri z rojakom Andrejem Kašečkinom. Ko so v dopinški analizi odkrili prisotnost tujih rdečih krvnih telesc, so takoj zatem testirali še preostale kolesarje Astane in že na počitnicah je WADA testirala Kašečkina.

Presenečenja ni bilo. Vinokurov očitno za vse to krivi prav Kašečkina. Lani v Mendrisiu se nista niti pogledala, čeprav sta bila reprezentančna kolega. Vinokurov, ki se je sicer že tedaj imel za neformalnega šefa ekipe Astana - kljub Bruyneelu - je tedaj pripomnil, da za Kašečkina v moštvu Astane ne bo nikoli mesta. Očitno huda zamera. Le zaradi denarja in Alberta Contadorja ima ekipa še Pro Tour status, sicer verjetno na Giru ne bi nikoli vozila. Prav zato je še toliko lažje razumeti izjemno borbenost in željo po potrditvi, da obleče vsaj rožnato majico.

"Sem Zapatero ali Predsednik," se je pred preiskovalci leta 2007 skesal tudi Michele Scarponi. Imena Zapatero (čevljar, op. p) že prej vsem v Fuentesovih arhivih ni bilo težko povezati z imenom Scarponi (škornji). Zaradi njega so protidopinške preiskave italijanskih preiskovancev segle tudi do Ljubljane, a k sreči niti niso vedeli, s kom imajo opravka. Že lani je na Giru zmagal dve etapi, letos še eno, in le najboljši "gregario" Vincenzo Nibali mu je preprečil, da bi v Veroni stal na zmagovalnem odru. Prijateljstva z Bassom, ki so ga potrdili že v preiskavah, pa tudi na Giru ni mogel skriti, saj je bil Scarponi skoraj kot del Liquigasa.