Podjetja v gradbeništvu so lani zelo prizadele posledice, ki jih je povzročila finančna in gospodarske kriza. Panoga je lansko leto sklenila z 11,5 milijona evrov čistega dobička, ki je kar za 92,5 odstotka nižji kot v letu 2008.

Tudi letošnje leto so podjetja začela z velikimi težavami, predvsem na področju novih naročil. Prav zaradi zmanjšanja naročil gradbenemu sektorju na vseh segmentih gradbenih del, kot tudi zaradi majhnega obsega nepremičninskih transakcij pri stanovanjski gradnji in gradnji poslovnih objektov za trg, se bodo v letu 2010 nadaljevale tudi likvidnostne težave, ocenjujejo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Poleg tega v zbornici gradbeništva in industrije gradbenega materiala pri GZS pričakujejo v celem letu 2010 dodaten padec vrednosti opravljenih gradbenih del za približno 15 odstotkov. Posledica tega bo tudi zmanjševanje števila zaposlenih, resno prestrukturiranje mnogih podjetij ter možnosti za reševanje večjih problemov z insolventnostjo tudi v obliki prisilnih poravnav in stečajev, je za STA napovedal direktor zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala Gržinič.

Vrednost opravljenih del v gradbeništvu je bila v prvih treh mesecih letos že slabša od napovedi zbornice. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je vrednost realno zmanjšala za 18,9 odstotka. Med drugim je bila vrednost gradbenih del pri gradbenih inženirskih objektih nižja kar za 29,3 odstotka, podatke statističnega urada navaja Gržinič.

Tudi v državah EU se je v prvih treh mesecih letos glede na enako lansko obdobje vrednost gradbenih del v povprečju znižala za 9,6 odstotka, v območju evra pa za 6,5 odstotka. Večje padce gradbenih del kot Slovenija so zabeležile Latvija, Litva, Bolgarija, Češka in Romunija. Rast gradbenih del sta v tem obdobju dosegli samo Velika Britanija in Švedska.

Lani se je zelo povečala plačilna nesposobnost pravnih oseb v slovenskem gradbeništvu, saj je bilo januarja letos že 67,5 odstotka več pravnih oseb z dospelimi neporavnanimi obveznostmi kot januarja lani. Ravno tako se je v tem obdobju drastično povečal povprečni dnevni znesek dospelih neporavnanih obveznosti; letos je višji že kar za 144,9 odstotka. Se je pa v obdobju od januarja do aprila letos število pravnih oseb iz gradbeništva, ki imajo dospele neporavnane obveznosti, ustalilo približno na enaki ravni, ravno tako pa tudi povprečen dnevni znesek.

V gradbenih gospodarskih družbah in pri samostojnih podjetnikih je lani v povprečju delalo 86.779 delovno aktivnih oseb, v prvih treh mesecih letos pa v povprečju 80.890, kar je za 6,9 odstotka manj. Lani je bilo v gradbeništvu izdanih 29.554 delovnih dovoljenj, kar je za 64,5 odstotka manj kot leto prej, med temi pa se je najbolj zmanjšalo število izdanih dovoljenj za sezonska dela. Decembra lani je bilo veljavnih delovnih dovoljenj 35.558, kar je bilo za dobro petino manj kot decembra 2008.

Zaloge starih pogodb in pa predvsem nove pogodbe pa v gradbeništvu le nakazujejo na nekaj boljše čase, pravi Gržinič. Za prvo trimesečje so se zaloge pogodb že dvignile nad indeks 100 glede na enako obdobje lani, saj so se povečale za 1,9 odstotka, nove pogodbe pa so se dvignile celo za 28,4 odstotka.