Basso, eden glavnih favoritov za zmago na Giru 2010, je po 19. etapi le oblekel rožnato majico. Priboril si jo je na zelo zahtevni gorski etapi, ki je karavano iz Brescie prek dveh gorskih ciljev popeljala do smučarskega središča Aprice.

Današnja etapa je bila na koncu pravi festival domačih kolesarjev. Ne le, ker je Bassu uspelo doseči najbolj želeni cilj vsakega tekmovalca na Giru - obleči majico vodilnega. Kolesarji iz Italije so zasedli prva tri mesta na etapi, Bassov moštveni sotekmovalec iz Liquigasa Vincenzo Nibali pa se je prebil še na skupno tretje mesto. Med njima je po 19. etapi Arroyo, doslej vodilni španski kolesar. Ta je moral v Aprici majico najboljšega prepustiti Bassu, saj je zaostal dobre tri minute, tako da zdaj v skupnem seštevku na drugem mestu zaostaja 51 sekund.

Novi vodilni ni ničesar prepustil naključju. Njegovo moštvo je pripravilo napad na najtežjih klancih na Mortirolo, ritmu Bassa, Scarponija in Nibalija pa nista mogla slediti ne Aleksander Vinokurov ne Evans, pa tudi Carlos Sastre ne. Le na spustih vodilna trojica ni preveč tvegala - Arroyo je tako pred zadnjim vzponom do Aprice prišel celo le do 40 sekund zaostanka, toda ko so vodilni spet pritisnili na pedala, je bilo jasno, da bo razlika hitro spet narasla.

"Tako Nibali kot Scarponi sta opravila izredno delo. Nisem želel preveč tvegati na spustih, a na koncu smo v zadnjih desetih kilometrih spet pritisnili. Počutim se izvrstno, že štiri leta nisem tako dobro kolesaril," je bil po prevzemu majice navdušen Basso.

Basso je tokrat ob pobegu trojice, ki si je nazadnje tudi privozila tri minute naskoka, ob Arroyu premagal še enega glavnih tekmecev za skupno zmago Cadela Evansa. Avstralec je v cilj prikolesaril z enakim časom kot Arroyo, skupno pa za Bassom zdaj pred sobotnim kronometrom zaostaja štiri minute.

Edini Slovenec na dirki Gorazd Štangelj (Astana) je etapo končal na 82. mestu z več kot 27 minutami zaostanka, skupno je na 93. mestu.