V gospodarski napovedi za Slovenijo, bodočo članico OECD, pa za prihodnje leto svetuje krepitev prizadevanja za fiskalno konsolidacijo ter pokojninsko in zdravstveno reformo. Ob tem ugotavlja, da bo bistveno povišanje minimalne plače verjetno oslabilo tako rast kot konkurenčnost države. Slovenija naj bi po napovedi OECD letos beležila 1,4-odstotno rast BDP, prihodnje leto pa 2,4-odstotno.

"Glavni izzivi za Slovenijo so podobni kot izzivi za Evropo - zagotoviti je treba fiskalne reze z zmanjšanjem rasti izdatkov v javnem sektorju ter pomembne reforme v zdravstvenem in pokojninskem sistemu," je izzive v gospodarski napovedi povzel glavni ekonomist in namestnik generalnega sekretarja OECD Pier Carlo Padoan. Ob tem je pokazal razumevanje za težavno nalogo, ki je pred Slovenijo, in poudaril pomembnost močne komunikacijske strategije ter postopne gradnje širokega konsenza. Hkrati je svetoval implementacijo kompenzacijskih mehanizmov, saj strukturne reforme vselej potrebujejo čas za rezultate. Opozoril pa je tudi na širino in povezanost reform, saj te niso tako uspešne, ko ciljajo na en sam segment.

V svetovnem merilu je OECD popravila napoved predvsem zaradi velikih gospodarstev v razvoju, ki prehitevajo zahodni razvit, a zadolžen svet in so tako povišala povprečje. Po novi oceni naj bi 30 članic OECD letos doseglo 2,7-odstotno gospodarsko rast, svetovno gospodarstvo pa bo letos zraslo za 4,6 odstotka, naslednje leto pa 4,5 odstotka. Po zadnjih ocenah za posamezna gospodarstva naj bi v ZDA letos beležili 3,2-odstotno rast, v območju evra 1,2-odstotno, gospodarska rast na Japonskem pa naj bi znašala tri odstotke. Kot nasprotje pri OECD omenjajo velesile v razvoju, na Kitajskem pričakujejo 11-odstotno rast, indijsko gospodarstvo naj bi se povečalo za 8,3 odstotka, brazilsko pa za 6,5 odstotka.

Napoved kaže ravno na razliko med razvitim svetom in hitro rastočimi gospodarstvi. Na eni strani se Kitajska in Indija soočata z možnim pregretjem gospodarstev, na drugi strani pa razvita gospodarstva zaradi zadolženosti rastejo počasneje.

jan.bratanic@dnevnik.si