"Glavni izzivi za Slovenijo so podobni kot izzivi za Evropo - zagotoviti je treba fiskalne reze z zmanjšanjem rasti izdatkov v javnem sektorju ter pomembne reforme v zdravstvenem in pokojninskem sistemu," je izzive v gospodarski napovedi za STA povzel glavni ekonomist in namestnik generalnega sekretarja OECD Pier Carlo Padoan.

Glavni ekonomist OECD je ob tem poudaril, da strukturne reforme niso lahke, a da obstajajo osnovna, zelo koristna politična pravila za njihovo uspešno izvedbo. Do teh pravil so v organizaciji prišli z raziskovalnim projektom, ob preučevanju primerov uspehov in porazov pri izvajanju strukturnih reform, na primer pokojninskega sistema.

Prvo in izjemno pomembno pravilo je po njegovih besedah to, da je potrebna zelo močna komunikacijska strategija in postopna gradnja širokega konsenza. Drugo pravilo pa je: ker strukturne reforme potrebujejo čas za rezultate, so vmes potrebni kompenzacijski mehanizmi. Po tretjem pravilu pa je treba paziti, da reforme niso videne, kakor da ciljajo samo na en segment, temveč morajo biti široke in povezane.

OECD v napovedi za Slovenijo, ki bo kmalu postala njena članica, sicer ugotavlja, da naj bi se rast letos in prihodnje leto postopoma krepila. Ob izteku kratkoročnih ukrepov na trgu delovne sile je verjetno povečanje brezposelnosti, inflacija pa bo zaradi oslabljenega gospodarstva verjetno ostala zmerna. Javnofinančni primanjkljaj bo po napovedi organizacije v Sloveniji letos šestodstoten.

Med glavnimi tveganji za okrevanje Slovenije v OECD navajajo negotovost v območju evra pa tudi bistveno povečanje minimalne plače. Zaradi 23-odstotnega zvišanja minimalne plače bi lahko Slovenija, če bi višina minimalne plače dosegla višino povprečne, izgubila delež na izvoznem trgu, s čimer bi ogrozila okrevanje, ugotavlja organizacija v napovedi za članice OECD in druge države po svetu, ki jo sicer objavlja dvakrat na leto.