Ekipa Liquigas je v 205 kilometrov dolgi etapi od Ferrare do Asola, ki je vsebovala 18 kilometrov dolg vzpon na Monte Grappo, dosegla dvojno zmago, Italija, ki je sicer proslavila tretji zaporedni uspeh, pa celo trojno. Drugo mesto je namreč zasedel Ivan Basso, tretje pa Michele Scarponi. Četrti je bil svetovni prvak, Avstralec Cadel Evans, zasledovalna trojka je zaostala 23 sekund. Gorazd Štangelj je z zaostankom 26 minut in 22 sekund zasedel 119. mesto, v skupnem seštevku je 101., za vodilnim zaostaja dobro uro in 49 minut.

Po šokantni 11. etapi, v kateri so favoriti, ki so bili do takrat v ospredju skupnega seštevka, močno zaostali, je bilo jasno, da v gorskih etapah taktiziranja pri njih ne bo več. Specialisti za vzpone so morali začeti razmišljati o totalnem napadu, prva priložnost pa se jim je ponudila v 14. etapi. Proga v njej je bila v začetku dolgo časa povsem ravninska, po 120 kilometrih pa se je začela vzpenjati. Višek je bil 18 kilometrov dolg vzpon na Monte Grappo, ki ima več kot 1600 metrov nadmorske višine.

Na vzponu je takoj napadel Nibali, njegovemu napadu so sledili le Basso, Scarponi in Evans. A za etapno zmago ni bil odločil Nibalijev napad na vzponu, saj je bilo do konca še kar nekaj kilometrov. Najprej spust, na katerem je Italijan pokazal svojo neustrašnost. Kolesar, ki je na Giro prišel v zadnjem trenutku (zamenjal je suspendiranega Franca Pelizottija), je v slogu rojaka Valentina Rossija neustrašno sekal zavoje in si na spustu priboril prednost, ki je v zadnjem, spet ravninskem delu, ni mogel več zapraviti.

"V prvem delu spusta sem res tvegal vse, nato pa sem nekoliko zmanjšal hitrost. Poznala se mi je tudi utrujenost, toda toliko moči, da sem zmagal, je vendarle ostalo. V boju za skupno zmago ne morem ničesar obljubljati. Pred nami so še zelo zahtevne etape, prva že jutri. Vsekakor možnosti še obstajajo, moja forma me navdaja z optimizmom," je dejal Nibali, ki se je v skupnem seštevku prebil na osmo mesto.

V ozadju je imel nosilec rožnate majice Porte veliko težav (zaostal je 4 minute in 43 sekund), kar je na koncu izkoristil Arroyo. Španec je v cilj prišel v skupini za vodilno peterico (na petem mestu je ciljno črto sam prečka Kazahstanec Aleksander Vinokurov), kar je bilo dovolj za prevzem skupnega vodstva. Pred Portejem ima zdaj 39 sekund prednosti. Tretji je še en Španec Xavier Tondo, na četrto pa je s tretjega padel Hrvat, nekoč član slovenskih klubov, Robert Kišerlovski. Med najboljših 15 so zdaj praktično vsi favoriti dirke, kar obeta boj "na nož".

"Bo še zelo zanimivo. Ne odrekam se možnosti, da postanem končni zmagovalec. Imam močno ekipo z veliko izkušnjami, moji tekmovalci znajo braniti skupno vodstvo. Toda konkurenti so močni, tako da bomo videli. Zaenkrat razmišljamo samo o naslednjem dnevu," je optimističen, a hkrati tudi previden Arroyo, ki pa ne bo razočaran, če mu na koncu ne bo uspelo zmagati: "Svoj cilj na dirki sem že dosegel. Želel sem dobiti etapo ali nositi majico vodilnega. To so bile na največjih dirkah moje sanje, ki so se uresničile."