Zadnje dejanje evropske klubske sezone je prineslo vprašanje o tem, kdo od obeh velikih klubov bo dvojno krono nagradil s tretjo lovoriko. Tako Bayern kot Inter sta namreč na domači sceni osvojila prvenstvo in pokal, finale v Madridu pa je bil priložnost za piko na i.

Ljubitelji nogometa in strokovnjaki so tudi z zanimanjem pričakovali, kakšno taktiko si bo tokrat zamislil kontroverzni portugalski strateg na klopi italijanske ekipe Jose Mourinho; z ultra obrambno je uničil Barcelono na povratni polfinalni tekmi, toda takrat so modro-črni branili prednost s prve tekme, tokrat pa je bilo izhodišče 0:0.

Pri Bayernovi taktični postavitvi trener Louis van Gaal ni mogel posebej presenetiti, le en velik primanjkljaj je imel že pred tekmo. Kreatorja igre Francka Riberyja je moral zaradi kazni po rdečem kartonu v polfinalu pustiti na tribunah, namesto njega se je v tej vlogi moral poskusiti Hamit Altintop.

Začetek tekme je pokazal, da bo Inter vendarle več napadal. Milančanom je pripadlo nekaj uvodnih minut, vendar niso bili posebej nevarni. Pobudo so počasi prevzemali Bavarci. Večina napadalnih akcij je potekala prek Arjena Robbena. V 16. minuti so nogometaši v rdeče-belih dresih zahtevali enajstmetrovko, saj je Maicon v kazenskem prostoru po kotu igral z roko v kazenskem prostoru, sodnik Howard Webb pa ni dosodil ničesar. Dve minuti pozneje je bilo prvič bolj vroče pred vrati Bayernovega vratarja Hansa Jörga Butta; žogo je po prostem strelu Wesleyja Sneijderja le s težavami odbil.

Sneijder je bil v navezi z Diegom Militom tudi zaslužen za prvi zadetek na tekmi. V 35. minuti je Inter izvedel hitro akcijo, vratar Julio Cesar je podal do Milita, ta je žogo oddal Sneijderju in jo takoj dobil nazaj, nato pa je Milito z natančnim strelom z roba kazenskega prostora matiral Butta. Po zadetku so se Milančani pomaknili v obrambo, Bayern pa je moral več tvegati. Takšna igra je ponudila še eno veliko priložnost po protinapadu Interju, Milito in Sneijder sta tokrat zamenjala vlogi, Nizozemec pa ni bil uspešen, saj je Butt z vrhunsko obrambo popravil napako branilca Daniela Van Buytna.

Začetek drugega dela je bil v znamenju popolnega napada rdeče-belih. Najprej je izjemno priložnost zapravil Thomas Müller, ko je bil povsem sam pred Cesarjem, a je Brazilec strel ubranil. Sledili pa so še nekoliko manj nevarni streli Altintopa in Robbena. Za Inter je zapretil le Goran Pandev. Vendar terenska premoč Nemcem ni pomagala; gola ni bilo in van Gaal je moral še več vložiti v napad. Namesto Altintopa je v igro poslal Miroslava Kloseja, namesto tokrat ne najbolj razpoloženega Ivice Olića pa Maria Gomeza.

Toda to zadnjo menjavo je izvedel že po drugem in zadnjem ključnem trenutku tekme. Junak Interja Milito je v 70. minuti pobegnil Bayernovim igralcem in v kazenskem prostoru zlahka preigral van Buytna. Butt je bil podobno kot ob prvem polčasu brez moči ob Argentinčevem natančnem strelu, vodstvo z 2:0 pa je bilo nato dovolj za končno zmago.

Inter se je namreč spet bolj umaknil v obrambo, vendar so bili napadi Nemcev jalovi. Vse preveč so stavili le na Robbena, niso izkoristili nekaj kotov in prostih strelov, že nekaj minut pred koncem tekme pa je bilo jasno, da Inter priložnosti za prvo zmago na evropski sceni po letu 1965 ne bo izpustil iz rok. V Milanu bodo tako proslavljali trojček naslovov, na Bavarskem se bodo morali zadovoljiti z dvojčkom.