Japonska centralna banka ugotavlja, da se izvoz in industrijska proizvodnja krepita, zaradi česar se podjetja znova v večji meri odločajo za investicije. Istočasno pa naj bi velikanske javnofinančne spodbude, za katere so se na Japonskem odločili v luči boja proti krizi in daljšemu obdobju gospodarske stagnacije in deflacije, pozitivno vplivale na domačo porabo.

Japonski bruto domači proizvod se je v obdobju od januarja do marca na letni ravni zvišal za 4,9 odstotka. Japonska tako že četrto trimesečje zapored beleži rast gospodarstva, ki pa je bila v prvem letošnjem trimesečju manjša od napovedi, ki so predvidevale 5,6-odstotno rast.

Kljub sorazmerno spodbudni oceni pa osrednja japonska denarna ustanova opozarja pred potencialnimi posledicami javnofinančnih težav v evrskem območju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Japonska centralna banka je sicer zagotovila, da bo še naprej vodila ekspanzivno denarno politiko in tako gospodarstvu pomagala okrevati. Na ta način se banka bori tudi proti pojavu deflacije, ki je na Japonskem v preteklosti že povzročila večletno obdobje gospodarske stagnacije.

Centralna banka je danes tako predstavila novo posojilno shemo, s katero naj bi banke spodbudila, da okrepijo posojanje gospodarstvu. O tehničnih podrobnostih naj bi svet banke še razpravljal, a okvirno gre za posojilno linijo, po kateri bi si banke lahko od centralne banke eno leto izposojale denar po 0,1-odstotni obrestni meri. V zameno pa bodo morale bančne ustanove predstaviti načrt za pomoč gospodarstvu.