Selektor ženske reprezentance je Tilen Kozamernik, ki je bil mnogim poznan predvsem kot pomočnik Glenna Hoaga na klopi ACH Volleyja.

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo vas čakajo dvoboji z Romunijo, Belgijo in Švedsko. S kakšnimi cilji odhajate v Belgijo, kjer bo prvi turnir?

Kar zadeva rezultat, si želimo priti vsaj do dodatnih kvalifikacij, ki bodo jeseni. Belgija je glede na rezultate in tudi po tem, kako funkcionira, najmočnejša ekipa. Ekipa, s katero lahko igramo, je Romunija, vsaj če sklepamo po podatkih, ki jih imamo. Vemo, da je njihova reprezentanca nekoliko spremenjena in pomlajena. Od Švedske smo realno boljši, zato bo odločilna tekma za drugo mesto, ki pelje v dodatne kvalifikacije, tista z Romunijo.

V reprezentanci tokrat ni Sonje Borovinšek in Maje Guštin.

Šli smo v načrtno pomlajevanje reprezentance. Sedaj se nista udeležili reprezentance, saj sem jima dal možnost, da se izjasnita, koliko sta motivirani in kaj v prihodnje načrtujeta. V reprezentanci bi rad imel take igralke, ki bodo v njej za en, če ne celo dva cikla, ker delamo bolj dolgoročno. Marsikje je pisalo, da sem se jima odrekel, a razšli smo se povsem prijateljsko in sem se jima lepo zahvalil, saj sta bili 15 let v reprezentanci z vidnimi vlogami.

Bo pomlajena zasedba zmožna priti do želenega rezultata?

Gre za del načrta. Če primerjam trenutno formo glede na lansko, ko sta bila del reprezentance tudi še Sonja in Maja, upam, da se počasi približujemo tej igri od lani, ko smo igrali zelo dobro. Sonja Borovinšek je igrala na mestu korektorice, ki ni njena prava vloga. Še vedno imamo težave, ker na mestu korektorja nimamo prave rešitve in jih sedaj iščemo pri mladih igralkah.

Katere igralke bodo sestavljale udarno šesterko?

Na "podaji" bo Karmen Kočar. Njeno stanje s kolenom je sedaj stabilno in bo lahko igrala. Na mestu korektorice bo igrala Marina Cvetanovič, ki je sicer sprejemalka, a se je v novi vlogi dobro znašla. Sprejemalki bosta Monika Potokar in Tina Lipicer Samec. Ena od blokerk bo po vsej verjetnosti Katja Jontes, medtem ko je pri drugi odprto, ali bo to Vesna Vardič ali pa Mihaela Založnik.

Kaj je vaše glavno orožje?

Naša prednost je dober servis in tudi sprejem servisa. To bo naše orožje proti Romuniji, ki ima klasično vzhodno igro z velikimi puncami in visokimi žogami na krilo. Romunke so večje in močnejše, z dobrim servisom pa jih oddaljiš od mreže. Priložnost moramo iskati v obrambi na teh visokih žogah. Mi znamo zelo racionalno odigrati z malo napakami. V napadu imamo dober občutek in znamo tudi težjo žogo spraviti preko mreže in dobiti od tega kakšno korist.

Kako je z vašo klubsko prihodnostjo? Ostajate pri ACH Volleyju?

Nimam nobene konkretne informacije glede dogovora, ki smo ga imeli ob mojem prihodu na Bled.

Govorite o dogovoru, po katerem bi vi morali prevzeti prvo ekipo po odhodu Glenna Hoaga?

Tako je. Gre za zapleteno situacijo. Imam izredno malo, da ne rečem skoraj nič komunikacije z mojim klubom. Dejstvo je, da dogovor obstaja, a enostavno ni komunikacije. Očitno je, da iščejo novega trenerja, sam pa čakam, da se izjasnijo glede dogovora.

Bi bili pripravljeni, da ostanete pomočnik novemu trenerju?

Načeloma ne. Ta dogovor je bil v tem smislu, da bi bil pri ACH v prihodnosti trener iz Slovenije. Sam sem vedno imel ambicije, da bi bil glavni trener, a sem glede na ta dogovor naredil izjemo, ter tudi zaradi tega, ker sem spoznal Glenna in sem videl, da se bom lahko od njega veliko naučil. Sedaj pa nikoli več ne bi šel za pomočnika.