Shod ob mednarodnem dnevu proti homofobiji in transfobiji so pripravili v društvu Informacijski center Legibitra, v Društvu za integracijo homoseksualnosti in v Amnesty International.

S tem po besedah Eve Gračanin iz društva Legibitra kažejo tudi nestrinjanje "s sovražnim in žaljivim govorom, ki se zadnje čase pojavlja v slovenskih javnih in virtualnih prostorih". Namen današnjega shoda je poziv, da je "treba spoštovati vse oblike ljubezni".

Udeleženci shoda so se po Čopovi ulici podali na Prešernov trg ter tam oblikovali srce. Mimoidočim so delili tudi letake z informacijami, kam lahko prijavijo homofobična in transfobična dejanja, ker so v naši družbi nedopustna. Tako želijo spodbuditi javnost, da se tega problema začnejo zavedati in tudi ukrepati. Udeleženci shoda želijo še pokazati, da "v naši družbi ni vse lepo in prav in je treba glede tega nekaj narediti", je pojasnila Eva Gračanin.

Danes se je po njenih besedah na Čopovi ulici zbralo okoli 30 udeležencev shoda, se pa "zaradi stigmatizacije in družbenega pritiska lezbike, geji in biseksualci zelo težko izpostavljajo v javnosti, ker ne želijo biti še dodatno stigmatizirani".

Informativni material na temo boja proti homofobijji in transfobiji so po ulicah Maribora danes delili tudi člani skupine za istospolno usmerjene mlade, delujoče pod okvirjem Mladinskega kulturnega centra Maribor Lingsium.

17. maja leta 1992 je svetovna zdravstvena organizacija homoseksualnost izbrisala s seznama psihičnih motenj, kljub temu pa se dnevno soočamo s homofobijo, so zapisali v mladinskem kulturnega centra Maribor.