"Brežiška hobotnica" je pred kratkim privolila v okoli 30-odstotno zmanjšanje pogodbenih obveznosti, kar pomeni, da bo 32-letni očka 15-mesečne hčerke Hane v Zagrebu ostal še najmanj v naslednji sezoni.

Ali ste bili presenečeni, ko ste se - kljub veljavni pogodbi - znašli na seznamu "odvečnih" igralcev Zagreba za naslednjo sezono?

Do pred kratkim glede mojega morebitnega odhoda iz kluba nisem imel nobenih pogovorov z upravo Zagreba. Nato je le prišlo do sestanka, na katerem smo se pogovarjali o tem, ali bi sprejel njihovo ponudbo za zmanjšanje pogodbe. Priznam, da nisem veliko razmišljal, kajti maja bi težko našel vrhunski klub, ki bi poleg vsega igral še v evropski ligi prvakov. Če bi se to zgodilo decembra, bi se morebiti drugače razpletlo, saj bi imel dovolj časa, da bi si našel drug klub na vrhunski ravni.

Ste eden redkih igralcev Zagreba, ki je privolil v korenito zmanjšanje pogodbenih obveznosti.

Strinjal sem se z novimi pogoji, istočasno pa se zavedam, da glede na gospodarsko krizo v nobenem klubu ne bi dobil bajne pogodbe. V Zagrebu sem že dve sezoni in ko sem dal na tehtnico vse pluse in minuse, povezane s športnim in zasebnim življenjem, sem se odločil ostati. Poleg tega še vedno lahko branim na vrhunski ravni, za vratarja pa sem v najboljših letih.

Veliko se je govorilo tudi o zamenjavi med Cimosom in Zagrebom: sedanji koprski vratar Darko Stanić naj bi odšel v Zagreb, vi pa na Primorsko.

Verjemite mi, o tem do danes uradno zares ne vem ničesar. Vse sem izvedel le iz medijev. Z mano se nihče ni pogovarjal o tem in nisem imel stikov z nikomer. Ali je Stanić dobil kakšno ponudbo, pa morate vprašati njega. Tudi glede morebitnih dogovarjanj s kakšnim slovenskim ali tujim klubom naj povem, da nisem imel nobenih stikov.

Kako bi ocenili svoje vratarske predstave v letošnji sezoni?

Priznam, da nisem bil povsem pravi in da so bile nekatere kritike celo upravičene. Na nekaterih tekmah bi moral dati več od sebe, ker vem, da sem tega sposoben. A če se sebi postavim v bran: proti Hamburgu sem imel več obramb kot nasprotniki, a smo gladko izgubili, enako je bilo v Ciudadu Realu. Delno sem kriv za domači poraz proti temu klubu: ker smo dobro igrali v obrambi, Španci pa niso bili v popolni zasedbi, bi se moral bolj potruditi. Pred tekmo s Hamburgom sem staknil virozo in bruhal, kljub drugačnemu nasvetu zdravniške službe pa sem šel v gol. Ne iščem izgovorov, a na moje predstave so vplivale tudi turbulentne zadeve v klubu in okoli njega. V veliki meri tudi menjava trenerja vratarjev, ko je namesto mojega vzornika Mirka Bašića prišel Vlado Šola. Oba dobro delata, a še vedno je najboljši Herman Wirth iz Celja, kar lahko potrdi tudi nekdanji celjski vratar Dejan Perić.

Letos sta bila v Zagrebu tudi vaša rojaka Dragan Gajič in Zoran Lubej, v naslednji sezoni pa bo David Špiler.

Tako kot Domagoj Duvnjak, ki je odšel v Hamburg, je tudi Špiler tip igralca, ki je zelo hiter in lahko doseže zadetek z devetih metrov. Drugačen je Ivano Balić, ki ima slabši strel z razdalje, zato pa odlično razigrava soigralce, predvsem krožnega napadalca. Špiler, ki je večstranski igralec in ima odlične predispozicije, bo v igro Zagreba prinesel več fleksibilnosti in hitrosti. A po drugi strani ga je treba znati pravočasno povleči iz igre: po vrhunskih potezah lahko naredi nekaj hudih napak, zato ga mora imeti trener ves čas pod nadzorom in ga znati pravočasno zamenjati.

Z morebitno današnjo zmago v Ormožu bi lahko rokometaši Celja Pivovarne Laško, vašega nekdanjega kluba, krog pred koncem lige že postali prvaki.

Prepričan sem, da bodo Celjani zanesljivo zmagali že v Ormožu in predčasno osvojili naslov prvaka. Svojo kakovost so potrdili tudi na sredinem derbiju proti Cimosu, ko so bili boljši skoraj vseh šestdeset minut. Uroš Zorman je znova potrdil svojo vrhunsko kakovost in vlogo vodje moštva, čeprav občasno izgubi živce zaradi sodnikov, a ga po drugi strani tudi razumem. Kar se tiče drugega mesta, je najbolj pošteno, da o njem odloča neposredni dvoboj Gorenja in Cimosa. V igri je velik vložek, poleg mirnejših glav pa bo odločal dvoboj srbskih vratarjev: Ivana Gajića pri Gorenju in Darka Stanića pri Cimosu.

Po koncu klubske sezone vas čakata še reprezentančni tekmi dodatnih kvalifikacij proti Madžarski za uvrstitev na SP 2011 na Švedskem.

Junijski tekmi z Madžari bosta napeti in krvavi do konca. Vse je odprto, še posebno, ker bosta že po koncu dolge in naporne klubske sezone, igralci bomo utrujeni, verjetno bo precej poškodb... Če analiziramo posamezna igralna mesta, smo za odtenek boljši, a to ni nujno odločilno. V Ljubljani moramo zmagati najmanj s štirimi, petimi zadetki razlike, kajti v Veszpremu nas čaka pekel. Na koncu se bodo eni veselil, drugi pa žalovali. Upam, da to ne bomo mi. Kajti po neuspehu v dodatnih kvalifikacijah za SP 2009 na Hrvaškem proti Slovaški bi bila še ena neuvrstitev na največje tekmovanje katastrofa za slovenski rokomet.