Zmagala je Rusinja Marija Abakumova (68,89 m). Olimpijska podprvakinja in tretja na lanskem SP v Berlinu je izboljšala svoj najboljši izid sezone na svetu. Pred Ratejevo je bila le še Čehinja Barbora Špotakova, olimpijska zmagovalka in svetovna rekorderka (72,28 m), ki je vrgla 67,33 m.

Najboljše letošnje izide na svetu so dosegli še Američan Christian Cantwell v suvanju krogle (21,82 m), Američanka Allyson Felix na 400 m (50,15), Kenijca David Rudisha na 800 m (1:43,00) in Ezekiel Kemboi na 3000 m zapreke (8:06,28), Kenijka Nancy Langat na 1500 m (4:01,63), Kubanec Alexis Copello v troskoku (17,47 m),

"Vesela sem, da sem tako dolg met dosegla na tako pomembni tekmi. Nisem pričakovala takega meta. To je bilo tudi zame presenečenje in spodbuda za delo. Pihal je precej močan veter in ni bilo enostavno metati. Prva serija je bila zelo slaba za vse tekmovalke, saj nismo imele na voljo poskusnih metov. Že tedaj pa sem čutila, da sem dobro pripravljena in potem je šlo v drugem metu krepko prek 60. Malo mi je zmanjkalo energije za zadnja dva meta, saj sem menila, da dosežka ne morem več izboljšati. Če bo šlo tako naprej, bi lahko letos sicer vrgla še več, vendar je moj glavi cilj sezone, da se ustalim na daljavah, ki sem jo dosegla v Dohi," je bila zadovoljna Ratejeva. Premagala je tudi Nemko Christino Obergföll, bronasto na OI v Pekingu in tokrat četrto (64,38 m).

"Tekma v metu kopja je bila na izjemno visoki ravni. Škoda je le, da je bila Ratejeva s tako dobrim izidom 'šele' tretja. Toda če bi nama kdo pred tekmo predlagal tak razplet, bi ga takoj podpisala. V prvem metu je imela še nekaj psihičnih zavor in je komaj presegla 57 m, v drugem pa je dosegla svoj najboljši izid. Potem je dvakrat prestopila. Prebila je led in potrdila, da je v samem svetovnem vrhu. Sedaj bo verjetno nastopila v nedeljo v Slovenski Bistrici. Vse bo odvisno od tega, če bo nastopilo še nekaj slovenskih tekmovalk; lani je bila Ratejeva edina prijavljena in je bila zato disciplin črtana s programa," je povedal trener Ratejeve Andrej Hanjšek.

Ob preveliki pomoči vetra za priznanje rekordnih izidov, namerili so 2,6 metra na sekundo, je v teku na 100 m Jamajčan Asafa Powell pred 10.000 gledalci v drugem kvalifikacijskem teku zmagal z 9,75 sekunde, kar bi bil osmi izid vseh časov. V finalu je Powell tekel 9,81, tudi tokrat pa je bil veter prek dovoljenih 2,0 m/s (+2,3 m/s). Powell, nekdanji svetovni rekorder, je tretji najhitrejši tekač vseh časov (9,72); pred jim sta le olimpijski zmagovalec in svetovni prvak Usain Bolt, prav tako Jamajčan (9,58), in Američan Tyson Gay (9,69). Bolta v katarsko prestolnico bilo; nastopil bo prihodnjo sredo v Daeguju v Južni Koreji, prizorišču svetovnega prvenstva leta 2011.

"Nič posebnega nisem imel v načrtu, želel sem si le, da bi gledalci od začudenja široko razprli oči," je dejal Powell; po slabem startu je v finalu prehitel rojaka Nesto Carterja (9,88) in Američana Travisa Padgetta (9,92). Rudisha je na dva stadionska kroga ugnal vse tekmece, tudi južnoafriškega svetovnega prvaka Mbulaenija Mulaudzija, ki je bil šele četrti (1:43,78). Tako kot pri sprintu na 100 m je na dvakrat daljši razdalji pihal močan veter v hrbet (3,0 m/s), Jamajčan Kerron Stewart, bronast na OI v Pekingu, pa je slavil z 22,34 sekunde. Dvakratna svetovna prvakinja v skoku v višino Blanka Vlašić iz Hrvaške tokat ni presegla dveh metrov, četrto zaporedno zmago v Dohi pa je dosegla z 1,98 m. Toliko je zmogla tudi drugouvščena Američanka Chaunte Howard.

V anale se je vpisala Yarelis Barrios. Kubanka, svetovna podprvakinja, je v metu diska s 64,90 m postala prva zmagovalka v zgodovini diamantne lige. Ta je zamenjala zlato ligo, do lani najprestižnejšo serijo atletskih mitingov. Naslednja tekma bo 23. maja v Šanghaju na Kitajskem, zadnja letošnja diamantna postaja pa bo 27. avgusta v Bruslju, kjer bodo na finalu zmagovalci skupnega seštevka posameznih disciplin dobili po en štirikaratni diamant, vreden okrog 80.000 dolarjev. Posebej so na voljo tudi denarne nagrade za zmage na posameznih mitingih. Zmagovalec discipline je bogatejši za 10.000 ameriških dolarjev, denar pa podeljujejo do osmega mesta (6000, 4000, 3000, 2500, 2000, 1500 in 1000 dolarjev). Skupni nagradni sklad mitingov je po 450.000 dolarjev.