Njihov epilog so kazenske ovadbe zoper enajst fizičnih oseb, med drugim tudi zoper nekdanja prva moža obeh družb, Igorja Bavčarja in Boška Šrota, in pet pravnih oseb zaradi pisane palete kaznivih dejanj: od zlorabe položaja ali pravic in ponarejanja poslovnih listin do pranja denarja in zlorabe trga finančnih inštrumentov.

Skupna protipravna premoženjska škoda kot posledica vseh storjenih kaznivih dejanj po oceni GPU znaša najmanj 135 milijonov evrov.

Na GPU so včeraj prvič javno posredno potrdili tudi to, da je Bavčar denar za zaključno fazo odkupa slabe četrtine Istrabenza pridobil z verigo transakcij z delnicami te družbe, ki jih je Pivovarna Laško prodala blejski Sportini, ta pa podjetjem iz kroga Bavčarjevih sodelavcev.
Medtem ko je ljubljansko sodišče že pred časom »zamrznilo« Bavčarjev lastniški delež v njegovem podjetju FB Investicije, naj bi po poročanju Pop TV celjsko sodišče zavrnilo predlog tožilstva, ki naj bi Šrotu želelo prepovedati razpolaganje z delom premoženja.

Kriminalisti posebne delovne skupine Sektorja za gospodarsko kriminaliteto na Generalni policijski upravi (GPU) so po več kot letu dni končali tri preiskave, povezane s financiranjem spodletelih menedžerskih odkupov v Istrabenzu in Pivovarni Laško.

Ovadenih enajst oseb

Njihov epilog so kazenske ovadbe zoper enajst fizičnih oseb, med drugim tudi zoper nekdanja prva moža obeh družb, Igorja Bavčarja in Boška Šrota, in pet pravnih oseb, zaradi pisane palete kaznivih dejanj: od zlorabe položaja ali pravic in ponarejanja poslovnih listin do pranja denarja in zlorabe trga finančnih inštrumentov. Prav slednje kaznivo dejanje so kriminalisti obravnavali prvič po spremembi kazenskega zakonika v letu 2008. "Skupna protipravna premoženjska škoda kot posledica vseh storjenih kaznivih dejanj znaša najmanj 135 milijonov evrov," je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto pri upravi kriminalistične policije pri GPU Dušan Florjančič. Kriminalisti so pri tem analizirali več kot 190.000 transakcij z delnicami in 105 transakcijskih računov v lasti 19 pravnih in 16 fizičnih oseb, poleg 29 hišnih preiskav (v eni od njih so zasegli 73.000 evrov gotovine) pa so opravili še 19 zaslišanj in več kot sto razgovorov.

Prva preiskava, ki so jo kriminalisti končali že decembra lani in ugotovitve predali Okrožnemu državnemu tožilstvu, se nanaša na verigo poslov s 7,3-odstotnim paketom delnic Istrabenza, ki so konec leta 2007 prešle pod okrilje podjetij blizu Bavčarja. Kot smo že aprila lani razkrili v Dnevniku, je bila prvotni lastnik omenjenih delnic Pivovarna Laško, ki jih je v začetku septembra 2007 za 23 milijonov evrov, kar je bilo dvakrat manj od njihove tedanje tržne vrednosti, prenesla na lastno podjetje Plinfin.

Denar tudi v nepremičnine

To je le pet dni po tem pristalo v lasti Sportine, ki je zanj odštela le 7500 evrov, čeprav je imelo podjetje omenjene delnice že v lasti. Sportina je nato po treh tednih te delnice prodala za skoraj 25 milijonov evrov. Kupec je bilo do tedaj neznano podjetje Microtrust, ki je še leto prej imelo manj kot milijon evrov prihodkov. Microtrust je bil v lasti Nastje Sušinskega, kasnejšega predsednika uprave Bavčarjeve Maksime Holdinga, in brata Kristjana Sušinskega, takratnega izvršnega direktorja Istrabenza za finance. Še isti dan je Microtrust izpeljal posel desetletja - delnice je za dobrih 49 milijonov evrov prodal Pom-Investu in v enem dnevu ustvaril okrog 25 milijonov evrov dobička.

Na GPU so včeraj prvič javno razkrili, da je pretežni del omenjenega dobička porabil Bavčar, ki je z njim kupil in dokapitaliziral podjetje FB Investicije, lastnika večine Maksime Holdinga, prek katerega je obvladoval četrtino Istrabenza. "Osumljeni so pridobljena sredstva plasirali v gospodarsko dejavnost, trg kapitala in nepremičnin, na račune povezanih fizičnih oseb in tako z drugimi oblikami prenosa gotovine z lažno opredeljenimi prenakazili prikrili njegov izvor," je pojasnil Florjančič in potrdil, da so osumljeni denar s fiktivnim pokritjem nakazovali tudi na račune v tujini.

Poleg zlorabe položaja in pranja denarja je v ovadbi iz preiskave zoper Bavčarja najti še sum ponarejanja listin. Ta se nanaša na ponarejen datum (januar 2007) opcijske pogodbe med Pivovarno Laško in Sportino, kar so že marca ugotovili tudi posebni revizorji v pivovarni. Kriminalisti so vložili ovadbo zoper sedem fizičnih in tri pravne osebe. Konec septembra lani so sicer v okviru preiskave pridržali eno fizično osebo več: poleg Bavčarja, Šrota in bratov Sušinski še direktorja FB investicij Bojana Finka, direktorja Pom-Investa Ivana Vizjaka, lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića in finančnico te družbe Janjo Žunič Jenšterle.

Brez ovadb za Šrotove direktorje in nadzornike

Kljub temu od kriminalistov včeraj nismo dobili odgovora na vprašanje, kam so osumljeni na čelu z Bavčarjem nakazali ostanek denarja iz transakcij z delnicami Istrabenza. Bavčar je namreč po javno dostopnih podatkih v FB Investicije vložil "le" okrog deset milijonov evrov. "Dodatnih virov, kamor je stekel denar, nismo preiskovali," je odgovoril Florjančič.

V preiskavi, v okviru katere so pod drobnogled vzeli financiranje Šrotovega odkupa pivovarne z denarjem od njenih hčerinskih družb, ki so ga te nakazovale podjetjem, povezanim s Šrotom, so kriminalisti zaradi zlorabe položaja ovadili dve pravni in štiri fizične osebe: ob Šrotu še nekdanjega direktorja Infonda Holdinga Matjaža Rutarja, nekdanjo direktorico Centra Naložb Sašo Fajs in nekdanjo "slamnato" lastnico Šrotovega podjetja Kolonel Danijelo Rakovič. Ker so na GPU včeraj poudarili, da je Šrot z obveznimi navodili vplival na direktorje družb v pivovarski skupini in jih domnevno - skupaj z nadzorniki - celo preslepil o namenu teh posojil, med ovadenimi ni tedanjega prvega moža Pivovarne Union Dušana Zorka, ki danes vodi Pivovarno Laško, ne nekdanjih nadzornikov družbe.

Na vprašanje, ali na GPU res verjamejo, da so vodilni v Unionu, Fructalu, Radenski in drugih družbah iz skupine več kot 122 milijonov evrov posojil Šrotu odobrili, ker so mu verjeli, da so namenjena "centralizaciji finančnih tokov v obvladujoči družbi", je Florjančič odgovoril, da so tudi v tem primeru ugotavljali, ali gre za znake kaznivega dejanja. "Če bi bili, bi tudi zoper njih podali ovadbo," je dodal Florjančič.

Igor Bavčar včeraj ni bil dosegljiv za pojasnila, Boško Šrot pa nam je dejal, da se z nami ne more pogovarjati, ker se boji, da bi ga pri tem med vožnjo opazili policisti.

primoz.cirman@dnevnik.si