Gre za enega ključnih pogojev za pridobitev 150 milijonov evrov vrednega posojila, ki naj bi ga Holding slovenske elektrarne (HSE) in TEŠ pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) najela za financiranje 1,2 milijarde evrov vrednega projekta. EBRD je namreč pred odobritvijo posojila, o katerem bo njen upravni odbor odločala predvidoma julija, od države zahteval pisno zavezo vlade, da stoji za projektom. Omenjeno pismo bo še pred vlado obravnaval njen odbor za gospodarstvo, najverjetneje že v prihodnjih dveh tednih. "To je običajen postopek pri vseh dogovorih z EBRD. Vlada bo takšno pismo sprejela v funkciji lastnika HSE," so nam včeraj pojasnili na ministrstvu, ki ga vodi Matej Lahovnik.

To posledično zelo verjetno pomeni, da se je vlada že odrekla pridobitvi neodvisne presoje tujega izvajalca o ekonomski smotrnosti največje energetske naložbe v zgodovini samostojne Slovenije. Kot je znano, je študijo o bloku 6 od HSE konec marca pod pritiskom več ministrov zahtevala vlada. "Namen tovrstne neodvisne presoje je pridobitev informacije glede smotrnosti načrtovanega projekta," so iz kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja sporočili po tem, ko se je ta na temo TEŠ takrat sestal z Lahovnikom, ministrom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregorjem Golobičem in ministrom za razvoj in evropske zadeve Mitjom Gasparijem. Kljub temu na holdingu več kot mesec dni kasneje še vedno niso izbrali izvajalca, ki bi opravil analizo projekta.

Pri tem jih podpira tudi Lahovnikovo ministrstvo. Tam so nam že pred časom na vprašanje, ali je šesti blok možno peljati naprej tudi brez zahtevane neodvisne presoje, odgovorili, da "preučujejo obsežno študijo o projektu, ki jo je izvedla EBRD, referenčna institucija na tem področju". Čeprav si je Lahovnik s tem tudi formalno umil roke (sklep vlade namreč HSE nalaga le "preučitev možnosti" za pridobitev neodvisne presoje), pa je državo spravil v nenavaden položaj. Vlada bo namreč o pismu, ki je podlaga za pridobitev posojila pri EBRD, vsaj uradno odločala (tudi) na podlagi študije, ki jo je pripravil potencialni posojilodajalec. Čeprav je iz krogov blizu ministrstva in HSE mogoče slišati, da bi za temeljito presojanje projekta zmanjkalo časa, bo EBRD o financiranju odločala šele dobre tri mesece po tem, ko je vlada sprejela omenjeni sklep, pri čemer so v EBRD datum odločanja o projektu že dvakrat preložili.

Odprto ostaja vprašanje, ali bo Lahovnikova odločitev še dodatno zaostrila bolj ali manj prikrite spore znotraj vlade o bloku 6. Spomniti velja, da je minister Golobič dan po sprejetju vladnega sklepa o neodvisni reviziji poudaril, da bo stranka Zares, iz katere prihajata tudi Lahovnik in prvi mož direktorata za energijo Janez Kopač, "vztrajala pri bolj transparentnem vodenju projekta". "Pri tem so pomembne utemeljenost, dostopnost in preverjenost podatkov, ki morajo biti javnosti na razpolago v zvezi z omenjenim projektom," je pred skoraj dvema mesecema dejal Golobič. Minister Gaspari pa je naložbo v blok 6 označil kot "primer nizke ravni korporativnega upravljanja z državnim premoženjem".

primoz.cirman@dnevnik.si