Da bi organizatorji letošnjega turnirja šestnajstih najboljših reprezentanc sveta podrli Guinnessov rekord izpred devetih let, ko sta se pred 74.554 gledalci spopadli univerzi iz Michigana, so morali zagotoviti dodatne tribune. Te so bile povsem ob ledenem igrišču, tako da je bilo vzdušje primerno spektaklu. "Na ves glas sem vpil soigralcem, ko sem jim hotel kaj povedati, a me ti enostavno niso slišali. Tako bučno je bilo na tribunah," je povedal T. J. Oshie, hokejist Združenih držav Amerike, ki je s soigralci po koncu obračuna ostal z dolgimi nosovi. Gostje, sicer olimpijski podprvaki iz Vancouvra, so namreč senzacionalno izgubili proti Nemčiji (1:2 - po podaljšku), s katero se je še lani dobro kosala slovenska reprezentanca.

Toda kljub veliki zmagi nemške izbrane vrste je bil v ospredju veličastni dogodek na in ob štadionu. Pred fascinantnim objektom v Gelsenkirchnu je ostalo več tisoč navijačev, ki ogromni kapaciteti navkljub niso dobili vstopnic, zato so organizatorji dejali, da bi zapolnili tudi več kot 100.000 sedežev. Evforija ob spektaklu pomeni, da so Nemci vrgli rokavico hokejskim narodom, ki bodo v prihodnjih letih organizirali svetovna prvenstva. Slovaška (2011), Finska (2012), Švedska (2013) in Belorusija (2014) bodo bržčas pred misijo nemogoče, v kolikor se bodo želeli vsaj približati ledenemu večeru v Gelsenkirchnu.

Sprehod skozi zgodovino razkriva, da so rekord v številu gledalcev na tekmi hokejskega svetovnega prvenstva v velikem slogu zrušili v Moskvi leta 1957. Takratna Sovjetska zveza je na Lužnikih v finalu gostila Švede pred 55.000 obiskovalci. Ob tem se lahko vprašamo, kaj bi šele bilo, če bi se Brazilci ukvarjali s hokejem na ledu in denimo na svoji Maracani, ki je tedaj sprejela tudi do 200.000 ljudi, organizirali tekmo. Ena največjih težav pri svetovnih prvenstvih je ta, da se moštva zberejo šele spomladi, ko v večini evropskih mest po poljanah že rastejo cvetlice, ozračje pa se približuje poletju. Gelsenkirchen je bil s streho kot naročen za veliki dogodek na nogometnem štadionu, medtem ko druga prizorišča brez primerne infrastrukture (beri: strehe) spomladi ne morejo gostiti hokeja na prostem, saj ne bi mogla zagotoviti niti primerne ledene ploskve.

Ta je bila pred dvobojem med Nemčijo in ZDA pripravljena slabše od pričakovanj, saj so igralci bentili nad številnimi luknjami na igrišču, a so delavci na štadionu led še pravočasno spravili na dovolj visoko raven. Po koncu tekme se ni nihče več pritoževal nad površino, za katero so organizatorji porabili 130 kubičnih metrov pitne vode, ampak so bili vsi navdušeni nad kuliso. "Kaj bi sploh še lahko pričakovali? Zmagali smo in doživeli nekaj, česar se bomo spominjali do konca življenja," je bil navdušen nemški branilec Nicolai Goc, omeniti pa velja še podatek, da sta tako na prejšnjem kot zdajšnjem rekordu sodelovala zgolj dva hokejista, ki sta člana Združenih držav Amerike - Eric Nystrom in David Moss.