Ob prihajajočem obilju lepega vremena, življenju prijaznih temperatur in priložnosti za kavico ali drugo pijačo se bo kadilo še več. Če ste med slabiči, ki so podlegli tej človeka nevredni razvadi, boste morda že petič sklenili, da je čas za opustitev vlečenja nadomestka dude ali česa bolj primarnega. Najprej se boste poigravali z mislijo, kakšno je življenje na oni strani strani močnih, sijočih, pogumnih in večvrednih ljudi železne volje, ki v življenju nikoli niso padli tako globoko kot vi. Če običajne možgane lahko primerjamo z nadstropjem stolpnice, v katerem so med številnimi sobami zvočno izolirana vrata, iz sobe v sobo pa sporočila potujejo po nadziranih optičnih povezavah, so možgani kadilca dvorana, ki se razprostira čez celotno nadstropje. Skoznjo vleče prepih Želje. Z veliko začetnico. Želje po nikotinu, ki iz človeka naredi dokaj čuden človeški osebek.

Nekaj uric po sklepu o reševanju nevrona Nekadilca, ki je ostal ujet na bojišču, zgolj rahlo pihlja, po polovici dneva pa se razbesni tornado, ki se mu pridruži bliskanje. Opeša sposobnost osredotočanja, dojemljivost za pripombe soljudi, od nekod pa se v telo prikrade nestrpnost in živčnost. V kroničnih primerih tudi jeza. Veliko kadilcev vsaj petkrat poskusi začeti novo življenje, preden jim to dokončno uspe. Odločitev mora biti zato premišljena, za popotovanje k sebi pa se velja primerno opremiti in pripraviti na neuspeh.

Meso je namreč v primeru kajenja še močnejše od duha, zato je priporočljivo poseči po "preizkušenih" metodah. Najbolj divja je center za odvajanje kajenja, v katerem vam na glavo priklopijo nekakšne žice in vam "prežarčijo" telo. Potrebnih je več seans, zadeva pa je v primerjavi z denarjem, ki ste ga v vseh letih zapravili za tobak povprečen kadilec zapravi za cigarete več kot tisoč evrov na leto , smešno poceni. Menda pri veliko osebkih deluje, a nekateri vseeno raje poskušajo s hipnozo, ki pa jo nekateri psihologi odsvetujejo.

Najbolj moderna metoda za odvajanje od kajenja je jemanje "lahkih", komercialnih antidepresivov s prirejenim sproščanjem. Zadnje pomeni, da čez dan v možganih vzdržujejo ravno dovolj dopamina v možganih, da imajo ti moč reči "Ne!" želji po tobaku. Ker to za marsikoga ni sprejemljiva opcija, veliko kadilcev poseže po žvečilkah, ki jih malo pogrizejo in kot hrčki nosijo s seboj med ustno steno in dlesnimi. Čim bliže možganov, da ioni iz žvečilke mimo pljuč po krvnem obtoku čim prej potešijo nikotinsko slo. Slaba stran žvečilk je, da se vam, če ne zmanjšujete njihove količine, lahko dobesedno vname čeljustni sklep. Bolj izkušeni zato posegajo po obližih, ki jih ne čutite, se z njimi lahko tuširate in s čedalje bolj čistimi pljuči je možno tudi to, da se telesno udejstvujete.

V programu za pomoč pri odvajanju od kajenja piše: "Če spet začnete kaditi, si odpustite in se takoj znebite cigaret." Resnica je, da je življenje brez tobaka veliko lepše, lažje in zdravo. Dokazano je, da veliko kadilcev uspešno preneha kaditi, ko "počistijo" v glavi in vzamejo življenje nazaj v svoje roke. Zgoraj našteta sredstva so pri tem dragocena pomoč, ki ublaži slovo od nikotina.