Največje menedžerske plače imajo...

Člani uprav največjih 65 družb, ki so v zadnjih dneh že objavile letna poročila, so si lani skupaj razdelili 23 milijonov evrov, kar je le dobrih 10 odstotkov manj kot leto prej. Največje prejemke je lani imela uprava Krke, ki ji sledijo uprave NLB, Gorenja, Telekoma Slovenije, Droge Kolinske, Mercatorja, Zavarovalnice Triglav, Petrola, Save in Probanke.

Najvišje bruto prejemke je med menedžerji analiziranih družb lani prejel Jože Colarič, predsednik uprave Krke, ki je med vsemi slovenskimi družbami lani ustvarila tudi najvišji dobiček. Colariču sledijo člani Krkine uprave Janez Poljanec, Aleš Rotar, Zvezdana Bajc, nekdanja članica uprave Droge Kolinske Milena Štular, nekdanji član uprave Zavarovalnice Triglav Borut Eržen, predsednica uprave Probanke Romana Pajenk, predsednik uprave Mercatorja Žiga Debeljak, član uprave Triglava Vladimir Mišo Čeplak (del leta predsednik uprave), deseterico pa zaokrožuje Janez Bohorič, predsednik uprave Save.

Na lestvici manjkajo nekatera imena

Kdo je bil lani najbolje plačani slovenski menedžer, bo sicer znano šele v jesenskih mesecih, ko bodo vse večje družbe objavile svoja letna poročila. Doslej je namreč prejemke razkrila le peščica družb, medtem ko denimo prejemki generalnega direktorja Primorja Dušana Črnigoja (predlani najbolje plačani slovenski menedžer), direktorja Salonita Anhovo Jožeta Funde (6. mesto na lestvici Top menedžerji 2008) in nekaterih drugih še niso znani. Po vsej verjetnosti pa se bo lahko z najvišjimi mesečnimi prejemki v letu 2009 pohvalil nekdanji predsednik uprave NLB Marjan Kramar. Čeprav je bil lani le mesec dni v upravi NLB, je prejel kar 190.000 evrov bruto prejemkov.

"Vrnitev" razrešenih

Boško Šrot, Marjan Kramar, Aleš Nemec in Andrej Kocič so le nekateri predsedniki uprav, ki so bili lani razrešeni, a so njihovi prejemki zadostovali za uvrstitev na lestvico najbolje plačanih slovenskih menedžerjev leta 2009.

Več slovenskim menedžerjev se je na lestvico najbolje plačanih uvrstilo predvsem po zaslugi odpravnin. Šrot je tako lani prejel 152.000 evrov odpravnine, nekdanji član upraveZavarovalnice Triglav Borut Eržen okoli 70.000 evrov (natančna višina ni razkrita), člana uprave Droge Kolinske Milena Štular in Branko Greganovič pa vsak po nekaj več kot 100.000 evrov bruto odpravnine. Z okoli 54.000 evri bruto odpravnine so se lani iz uprave NLB poslovili tudi Matej Narat, Alojz Jamnik in Miran Vičič, medtem ko je predsednik uprave Iskre Avtoelektrike Aleš Nemec ob upokojitvi dobil 64.000 evrov odpravnine.

Na še nekoliko višjo odpravnino ob upokojitvi lahko sicer računa tudi uprava Save. Družba je imela namreč konec minulega leta za kar 481.000 evrov obveznosti do svoje tričlanske uprave, kot pojasnjujejo v družbi, pa gre za "vkalkulirane zneske za odpravnine po individualnih pogodbah ob odhodu članov uprave v pokoj".

Kako so si nižali/višali plače

Med upravami, ki so si opazneje znižale fiksne plače, izstopa uprava Heliosa, ki jo vodi Uroš Slavinec. Fiksne plače si je namreč uprava Heliosa znižala že leta 2008, lani pa so člani uprave Heliosa prejeli še za okoli tretjino nižje fiksne plače kot v letu 2008. Javno sta lani znižanje svojih prejemkov objavili tudi upravi Mercatorja in Gorenja, ki ju vodita Žiga Debeljak in Franjo Bobinac. Letni poročili obeh družb sicer razkrivata, da so člani uprave Gorenja in Mercatorja lani v povprečju prejeli za okoli 10.000 evrov nižje fiksne prejemke, Bobinčevi fiksni prejemki so bili nižji za okoli 12.000 evrov, Debeljakovi pa za 21.000 evrov.

Čeprav več uprav lani ni dobilo nagrade, so si jo nekateri kljub razmeram izplačali. Člani uprave Zavarovalnice Triglav, ki jih je vodil Andrej Kocič, so si lani izplačali za skoraj 300.000 evrov nagrade za poslovanje v letu 2008. Še nekoliko višjo nagrado za delo v letu 2008 so lani prejeli tudi člani uprave Mercatorja, medtem ko so člani uprave Krke lani dobili za skoraj milijon evrov variabilnih prejemkov. Letno nagrado so lani dobili tudi zdaj že nekdanji člani uprave Telekoma Slovenije na čelu z Bojanom Dremljem, udeležba v dobičku pa je povečala tudi prejemke direktorja Salusa Mihe Lavriča.

Kdo so bili najbolje plačani slovenski menedžerji v letu 2008 si lahko pogledate v članku na tej povezavi.

matjaz.polanic@dnevnik.si