Predstavniki združenja NAPA so po navedbah iz Luke Koper evropskim poslancem Antoniu Cancianiju, Debori Serracchiani in Tanji Fajon predstavili načrte, s katerimi bi si severno jadranska pristanišča zagotovila konkurenčnost in se uveljavila kot evropska logistična platforma za transporte v srednjo in srednjevzhodno Evropo.

Za razvojne načrte bodo pristanišča potrebovala 3,4 milijarde evrov, od katerih bo zasebnih sredstev predvidoma 2,2 milijarde, javnih pa dobra milijarda. Za gradnjo tretjega pomola in kontejnerskega terminala v Kopru bo po navedbah Luke Koper potrebne pol milijarde evrov.

Med projekti v izvajanju v Luki Koper izpostavljajo 642 milijonov evrov vredno gradnjo logistične platforme in obnovo pomolov v Trstu, 850 milijonov evrov vreden terminal pomorskih avtocest in kontejnerski terminal z distriparkom v pristanišču Benetkah ter 470 milijonov evrov vreden investicije v pristanišču v Ravenni.

Sestanka pri treh evropskih poslancih, ki mu bo danes sledil sprejem v evropskem parlamentu, se je po navedbah iz Luke Koper udeležil predsednik uprave Luke Koper Gregor Veselko.