Gre za posle, katerih posebno revizijo je že konec leta 2008 zahteval največji lastnik Istrabenza Petrol. Po tem, ko jo je večina delničarjev holdinga na čelu s tedaj še Bavčarjevo Maksimo Holding na skupščini decembra 2008 zavrnila, je Petrol zahtevo za posebno revizijo naslovil na koprsko okrožno sodišče, to pa ji je aprila in oktobra lani tudi ugodilo. Kljub temu so končne ugotovitve revizijskih postopkov, ki so jih opravili v BDO Revizija, po oceni odvetniške pisarne Šelih in partnerji, pri kateri je nova uprava Istrabenza naročila pravno mnenje glede možnosti ugotavljanja Bavčarjeve odškodninske odgovornosti, relativno ugodne za nekdanjega prvega moža Istrabenza ter nekdanje člane uprave in nadzornega sveta.

Kolikšna je škoda pri kupovanju Petrola?

Od treh poslov, ki so jih analizirali revizorji, tako po mnenju omenjene odvetniške pisarne v dveh »ni mogoče uspešno zatrjevati, da obstaja prepričljiva pravna podlaga za uveljavljanje odškodninske odgovornosti«. Gre za nakup podjetja za informacijske storitve Simt, za katerega je Istrabenz maja 2008 odštel 19,8 milijona evrov, ki jih je poravnal v gotovini in z manjšinskim deležem v hčerinskem podjetju Actual I. T., ter prodajo delnic Maksime Holdinga podjetju FB Investicije, ki je dobro leto dni po tem poslu pristalo v lasti Igorja Bavčarja.

Po oceni omenjene odvetniške pisarne »določene podlage za ugotavljanje odškodninske odgovornosti« obstajajo le pri kupovanju delnic Petrola. Po njihovem Bavčar »ni pridobil vseh informacij, ki bi jih potreboval za pravilno investicijsko odločitev«, zato je delnice kupoval po previsoki ceni in za to najemal posojila, ki so bila v primerjavi z načrtovanimi finančnimi tokovi previsoka. »Zelo problematično pa bi lahko bilo dokazovanje višine škode in vzročne zveze med škodnim dejanjem in eventuelno škodo,« so zapisali v pravnem mnenju. V upravi Istrabenza pa so v sklicu skupščine poudarili, da »konkretnega izračuna višine škode pri nakupu delnic Petrola v letih 2007 in 2008 kljub več poizkusom niso uspeli pridobiti«. Posebni revizorji so sicer ugotovili, da ni natančno jasno, zakaj je Istrabenz sploh na veliko kupoval delnice Petrola in da je zanje v povprečju plačeval več od vrednosti iz cenitev KPMG in banke Raiffeisen. Bavčar pa je v pojasnilu, ki ga je poslal upravi Istrabenza, zapisal, da je koprski holding delnice Petrola kupoval zaradi krepitve energetskega stebra znotraj skupine.

Kupnina za Simt morda previsoka

Pri tem velja opozoriti, da revizorji niso eksplicitno ovrgli argumenta, da je Istrabenz nakup Simta preplačal. Še več, v poročilu so celo poudarili, da »se na osnovi prejete dokumentacije niso mogli prepričati, da plačana kupnina za Simt morda ni bila previsoka«. Navedli so še, da je mednarodna revizijska hiša KPMG v cenitvi Simta, ki je bila podlaga za nakup podjetja, »uporabila zelo optimistične ocene« pri rasti marž dobička pred obdavčitvijo (za leto 2001 več kot 21 odstotkov) in čistega denarnega toka. Kljub temu so v odvetniški pisarni Šelih in partnerji ocenili, da bi lahko Bavčar pred sodiščem »razmeroma zelo verjetno« dokazal, da je v poslih pri nakupu Simta ravnal s predpisano skrbnostjo, s čimer bi se rešil odškodninske odgovornosti, razliko med domnevno pravilno ocenjeno in dejansko plačano vrednostjo podjetja pa bi lahko utemeljil kot »stvar pogajanj«.

Pom-Investu dobiček na račun Istrabenza

Skoraj enakega je menila odvetniška pisarna tudi pri Istrabenzovih poslih z delnicami Maksime Holdinga. Te je Istrabenz v dveh paketih prodal Potezi Naložbam in Pom-Investu, že nekaj mesecev kasneje pa jih je v okviru prevzemne ponudbe za Maksimo Holding pridobilo do tedaj malo znano podjetje FB Investicije, ki ga je Poteza jeseni 2007 prodala Igorju Bavčarju. Pri tem revizijsko poročilo razkriva, da je Istrabenz delnice v obeh poslih prodal, ne da bi poprej preveril povpraševanje na trgu. Medtem ko je dogovor o prodaji delnic Potezi (ta je pravico do nakupa nato prenesla na FB Investicije) sklenil s predpogodbo po ceni (5,01 evra za delnico), ki v obdobju dejanske prodaje ni vključevala prevzemne premije in je bila celo nižja od borzne, je Pom-Invest delnice Maksime Holdinga od Istrabenza kupil še ceneje, po ceni 4,17 evra za delnico. Ker je Pom-Invest paket 319.000 delnic, ki jih je kupil avgusta 2006, že novembra istega leta prodal FB Investicijam po ceni 5,01 evra za delnico, je tako v štirih mesecih na račun Istrabenza ustvaril skoraj 268.000 evrov dobička. Res pa je, da so posebni revizorji poudarili, da so bili pri presojanju podlag za ekonomsko upravičenost prodaje delnic Maksime Holdinga »omejeni« zgolj z dokumentacijo, ki so jo lahko pridobili na podlagi sklepa sodišča.

primoz.cirman@dnevnik.si