Caterpillar je v četrtletju beležil 8,2 milijarde dolarjev prihodka, kar je 11 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Družba ugotavlja, da se gospodarske razmere se izboljšujejo in da je industrijska aktivnost znatno nad lanskoletnimi ravnmi. Izboljšala je napovedi prihodka v celotnem poslovnem letu, in sicer namesto med 35,6 in 40,5 milijarde dolarjev po novem pričakuje med 38 in 42 milijardami dolarjev prihodka.

Delnice družbe so danes pridobile skoraj štiri odstotke in prvič po letu 2008 presegle ceno 70 dolarjev.

Družba, ki je lani ob padcu prodaje zaradi recesije odpustila 19.000 zaposlenih za polni delovni čas ter 18.000 pogodbenih delavcev in zaposlenih za krajši delovni čas, je danes še sporočila, da je zaradi povečanja proizvodnje v letošnjem letu ponovno zaposlila 1500 ljudi.

Caterpillarjeve stroje prodajajo in uporabljajo v toliko različnih državah in industrijah, da je družbino poslovanje lahko pokazatelj stanja gospodarstva, navaja AP. Družba pričakuje, da bo svetovna gospodarska rast letos dosegla 3,5 odstotka, pri čemer naj bi največjo rast beležila gospodarstva hitrorastočih držav, kot sta Kitajska in Indija. Družba opozarja na sicer po njenem majhno možnost, da bi centralne banke v ZDA, Evropi in drugod prehitro dvignile obrestne mere in povzročile ponoven padec gospodarstva.