Pilotni projekt izbora najboljših zaposlovalcev med upravnimi enotami poteka v partnerstvu z Ministrstvom za javno upravo RS in Inštitutom za javno upravo pri Pravni fakulteti v Ljubljani.

Izjemen odziv upravnih enot

Upravne enote so bile glede na število prebivalstva, ki ga upravna enota pokriva, razdeljene v tri skupine: male upravne enote (do 18.000 prebivalcev), srednje upravne enote (od 18.001 do 50.000 prebivalcev) ter velike upravne enote (več kot 50.000 prebivalcev). V letošnjem projektu je sodelovalo 55 od 58 upravnih enot, od tega 17 malih, 28 srednjih in 10 velikih, na anketni vprašalnik pa je odgovarjalo 1.742 zaposlenih, kar pomeni v raziskovanju nadpovprečno, 63,4-odstotno odzivnost.

V upravnih enotah bolj zadovoljni kot v podjetjih

Skupna povprečna ocena kakovosti odnosa med zaposlenimi in organizacijo za sodelujoče upravne enote je 3,90. To je več od skupne povprečne ocene 101 najboljšega zaposlovalca med slovenskimi podjetji, kjer je bila za leto 2009 ta ocena 3,62.

Finalisti (po abecednem vrstnem redu):

· V skupini malih upravnih enot so se med finaliste uvrstile UE Dravograd, UE Hrastnik in UE Tržič.

· V skupini srednje velikih upravnih enot so finalisti UE Brežice, UE Šentjur pri Celju in UE Trebnje.

· Finalisti v kategoriji velikih upravnih enot so UE Domžale, UE Murska Sobota in UE Ptuj.

Metodološke prilagoditve

Kot izhodiščna metodologija je bila v raziskavi uporabljena metodologija Zlate niti, sicer zasnovana za gospodarstvo, ki pa omogoča pretvorbo tudi za druga področja. Prilagoditve so bile opravljene predvsem na področjih kazalnikov uspešnosti in učinkovitosti.

Širitev na druge organe državne uprave

Projekt, v okviru katerega poteka najbolj obširna in poglobljena raziskava odnosa med posameznikom in organizacijo, v kateri je zaposlen, v prihodnjih letih predvideva širitev tudi na druge organe državne uprave in celotnega javnega sektorja. Več informacij o projektu in seznam vseh sodelujočih upravnih enot najdete na www.zlatanit.com.