Poleg majhne prodaje stanovanj je treba podatek o 1,6-odstotnem zvišanju cen vzeti z določeno rezervo tudi zaradi samega izvora podatkov o cenah novozgrajenih stanovanj. Te namreč SURS sporočajo sami investitorji, drugi problem pa je v tem, da ker spremljajo statistiko za celotno Slovenijo, se lahko cene od četrtletja do četrtletja spreminjajo že na podlagi tega, v kateri regiji je bilo v tem času prodanih več stanovanj.

V tokratnem četrtletnem poročilu je bilo največ novozgrajenih stanovanj prodanih v podravski in osrednjeslovenski regiji, kjer so po podatkih spletnega portala Slonep.net v zadnjem četrtletju oglaševane cene stanovanj padle, v Ljubljani za slab odstotek (cene enosobnih so padle za 2,2 odstotka), v okolici prestolnice pa so bile oglaševane cene nižje za poltretji odstotek.

"Lani jeseni se je padanje cen ustavilo. Po podatkih Geodetske uprave RS se je takrat povečalo število sklenjenih poslov, kar kaže na krepitev povpraševanja. Vendar pa domnevamo, da so se posli sklepali predvsem z nepremičninami, pri katerih so prodajalci bolj popustili pri cenah. Ker pa je na trgu bilo še vedno preveč precenjenih nepremičnin, so se cene v prvem četrtletju 2010 ponovno znižale, saj morajo prodajalci znižati cene, da lahko prodajo," zadnje podatke interpretirajo v Slonep.net.

Na nepremičninskem portalu ocenjujejo, da se trend upadanja cen utegne glede na negotove gospodarske razmere nadaljevati še vse leto. "Veliko bo tudi odvisno od ravnanja prodajalcev novogradenj. Če bodo spuščali cene, se bo odrazilo tudi na trgu rabljenih stanovanj," še ocenjujejo. Pa za konec poglejmo, kako se razpleta najbolj vroča nepremičninska zgodba zadnjih mesecev, prodaja stanovanj v Celovških dvorih, kjer je Vegrad nekatera stanovanja ponudil tudi do 35 odstotkov ceneje. Od 230 neprodanih stanovanj jih po treh tednih ostaja prostih še 169, po podatkih Vegrada so prodali predvsem manjša stanovanja brez velikih lož ali teras, ki jih je bilo že v začetku najmanj in za katere je bilo pričakovati največje povpraševanje. V zadnjem času pa se je prodaja očitno ustavila, tako da bo Vegradova "razprodaja" težko imela bistvene učinke na trg nepremičnin v Ljubljani.