In formula, po kateri so South Park ustvarjali do sedaj – da so se osredotočali na hipokracijo ter se iz nje norčevali, isti čas pa poudarjali liberalnost in pa toleranco – je delovala že od samega začetka – v prvem delu South Parka sta se nasilno sporekla ravno Jezus in Božiček.

Ampak – ali so tokrat naredili korak predaleč, ko so preroka Mohameda oblekli v kostum medveda? Sicer pa na začetku gledalce ni toliko motilo norčevanje iz religije, temveč jezik, ki so ga v nanizanki uporabljali otroci. "Najbolj šokantno (takrat) je bilo, da so majhni otroci v South Parku uporabljali tudi take žaljivke in kletvice, ki jih večina od nas sploh še ni slišala,“ je dejal televizijski kritik Ed Bark, ki ima blog tudi na UncleBarky.com.

Za 200 del nanizanke, ki je bil v ZDA prvič predvajan 14. aprila, sta se avtorja Matt Stone in Trey Parker odločila, da se bosta popolnoma prepustila ustvarjalnosti – brez omejitev. Tako sta naredila zgodbo o svobodi govora, v tem delu pa se v South Park vrne večina tistih, ki so jih v nanizanki kdajkoli užalili. Eno glavnih vlog sta dodelila preroku Mohamedu, katerega obraza pa ne smeta pokazati, zato se najprej pojavi za črno "cenzurirano“ četo, nato pa oblečen v kostum medveda.

Po pričakovanjih pa islamistična skupina Revolution Muslim nad Mohamedovim portretom ni bila najbolj navdušena. Glede na določene muslimanske tradicije, vizualna upodobitev Mohameda ni dovoljena. "Matta in Treya moramo opozoriti, da je to, kar počneta, neumno, in bosta najverjetneje kmalu pristala kot Theo van Gogh,“ je skupina napisala na spletni strani. "To ni grožnja, to je le opozorilo pred realnostjo tega, kar se jima bo najverjetneje zgodilo.“