Ta je, kot trdijo naši viri, z Daimondom že parafirala pogodbo o nakupu deleža v Abanki, vredno 15 milijonov evrov. Za KD Banko pa naj bi dejansko stala Gorenjska banka in njena največja lastnica Sava. Na to nakazuje že sama vrednost posla, saj vrednost Daimondovega deleža v Abanki predstavlja kar tretjino bilančne vsote KD Banke, torej je jasno, da ni končni kupec. Poleg tega naj bi se KD Banka s tako imenovano "top up" klavzulo odpovedala tudi morebitnim dobičkom, ki bi jih ustvarila pri prevzemu oziroma prodaji delnic Abanke. "Da bi kupec sam ponudil klavzulo 'top up' in se odpovedal morebitnemu dobičku, je ekonomsko nesmiselno, razen v primeru, če si prizadeva dobiti čim večji delež ali če deluje po navodilu nekoga tretjega," pojasnjuje pravni poznavalec, ki je želel ostati neimenovan.

"To so fantazije," nam je v petek dejal glavni izvršni direktor KD Banke Aljoša Tomaž in dodal, da nikomur niso poslali ponudbe za nakup delnic Abanke. Da so pooblastili KD Banko in Tomaža za nakup oziroma za sklenitev pogodbe za nakup delnic Abanke, v Gorenjski banki pod vodstvom Gorazda Trčka prejšnji teden niso želeli komentirati, češ da jim "zakon o bančništvu ne dovoljuje komentiranja odnosov s strankami". Posredno so torej priznali, da je KD Banka njihova stranka. Naše informacije pa so zanikali v Savi in zatrdili, da se s Tomažem niso pogovarjali glede delnic Abanke, obstoj ponudbe KD Banke pa je zanikal tudi direktor Daimonda Dragan Valenčič.

Kaj je res in kaj ne, bo brez dvoma jasno v prihodnjih dneh. Po naših informacijah bi moral Daimond delnice Abanke prodati že v kratkem, saj se mu prihodnji petek izteče posojilo sindikata bank, v katerem sta poleg Nove Ljubljanske banke (NLB) še Gorenjska banka in Abanka Vipa. Novega posojila, s katerim bi poplačal sindikat bank, Daimond zaradi vpletenosti v načrtovani prevzem Istrabenza in tako imenovanih protitajkunskih določil zakona o javnih financah (ta prepovedujejo financiranje družb, ki so bile vpletene v menedžerske prevzeme oziroma tako imenovane tajkunske posle), ne more dobiti. Če Daimond ne bo vrnil posojila, bi mu tako banke zasegle delnice Abanke, s katerimi je zavaroval to posojilo. Vendar pa bi zaseg delnic avtomatično znižal kapital Abanke (lastne delnice znižujejo kapital), del delnic pa bi pristal v lasti NLB, kar gotovo ni v interesu predsednika uprave Save Janeza Bohoriča, ki si že dalj časa prizadeva za združitev Abanke in Gorenjske banke.

A tudi nujnost vračila posojila Valenčič zanika. "V naslednjih tednih nam ni treba vrniti nobenega posojila." A hkrati priznava, da si v Daimondu res prizadevajo za dezinvestiranje in zmanjšanje svojega dolga.

matjaz.polanic@dnevnik.si