Po njegovih besedah so v DSU zaskrbljeni, ker v dosedanjem postopku, ki traja že mesece, družba Adria ni deležna takšne odzivnosti pristojnih organov, kot bi jo pričakovali glede na težo in pomen zadeve. Minulo dogajanje v Adrii, ravnanje nekdanjega vodstva in posledično sklenjene pogodbe so takšne vrste, da so podani indici več kaznivih dejanj. "Tako policiji kot tožilstvu so bile že v začetku februarja posredovane izčrpne ovadbe z vso dokumentacijo, vendar do zdaj nismo zasledili nobenih aktivnosti z njihove strani. Glede dela sodišč pa nas moti, da kljub zakonitemu imenovanju v začetku januarja in že končanemu sporu v zvezi z imenovanjem nova direktorica Adrie Zlatka Galinec še vedno ni vpisana v sodni register," opozarja Podboršek. Po njegovih besedah v DSU tudi ocenjujejo, da bi lahko sodišče pri imenovanju sodnega izvršitelja glede na okoliščine zadeve odločilo v skladu z načelom hitrosti postopka takoj in ne čakalo na potek roka, ki mu ga sicer daje zakon. "DSU je do zdaj skupaj z vodstvom Adrie storil vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi zaščitil državno premoženje družbe in preprečil realizacijo oškodovanja, od pristojnih ministrstev in državnih organov pa pričakujemo, da bodo opravili svoj del naloge," dodaja Podgoršek. V koprski policijski upravi so včeraj pojasnili, da so prejeli prijavo kaznivih dejanj. Dodali so, da je zadeva še v predkazenskem postopku in da preiskava poteka.

Glede na dogajanje v vsem tranzicijskem obdobju, tako Podgoršek, gre v primeru trenutnega dogajanja v Adrii Ankaran za eno redkih situacij, v katerih tako lastniki kot tudi državni organi še nismo prepozni za preprečitev protipravnega oškodovanja lastnine. "Na žalost lahko vsi skupaj spremljamo spopad na terenu, ki se lahko dogaja samo zaradi tega, ker organi naše pravne države očitno še vedno ne razumejo povsem svojega poslanstva, ki se ne konča samo pri tem, da sami ne kršijo zakonov in presežejo rokov, temveč da proaktivno zagotovijo spoštovanje zakonov in nedotakljivost lastnine. To še posebno velja za našo skupno, državno lastnino," razlaga Podgoršek.

Spomnimo, da bi morala Adria Ankaran na podlagi začasne odredbe koprskega sodišča ponovno prevzeti upravljanje kampa. Toda to so ji preprečili varnostniki, ki jih je najelo podjetje Actium. Prek tega podjetja je nekdanji svetovalec uprave Adrie Ankaran Miro Majcen v letu 2008 krepko pod ceno kupil podjetje KSV turizem, na katerega je Adria pred tem oddelila nekaj deset tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče s kampom.

sebastjan.morozov@dnevnik.si