Odločitev vlade je, kot je na svoji spletni strani objavil hrvaški časnik Jutarnji list, del smernic "modela C" pomoči podjetjem, ki se že dlje časa soočajo s težavami. Konkretne rešitve naj bi predstavili v mesecu dni.

Da bi lahko bilo podjetje deležno tovrstne pomoči države, bo moralo pripraviti načrt prestrukturiranja, ki bi omogočil izkoriščanje novih tržnih niš. Vsak takšen načrt bo morala odobriti hrvaška agencija za varstvo konkurence (AZTN), s čimer bodo zagotavljali, da bo pomoč v skladu z evropskimi pravili.

Podpredsednik hrvaške vlade in finančni minister Ivan Šuker je dejal, da bo z odpisom proračun ostal brez prihodkov, ki se že tako niso stekali vanj, in dodal, da imajo ta podjetja obveznosti tudi do zaposlenih, katerim ne izplačujejo plač in prispevkov oz. s plačili zamujajo.

Precej teh podjetij posluje na robu zakona, ker se izogibajo stečaju, poslujejo pa prek hčerinskih družb, je dodal Šuker. Po njegovem mnenju stečaj ne pomeni nujno nekaj slabega, ampak je lahko priložnost za nov začetek.

"Izgubaši, katerim ne bo pomagal niti načrt prestrukturiranja, ne bodo imeli druge možnosti kot stečaj in prenehanje delovanja," pa je dejal hrvaški minister za gospodarstvo Đuro Popijač.