Skupno je Vegrad od 25 do 30 tujim delavcem iz podjetja Gradve, ki so delali na gradbenih projektih na Hrvaškem, v Rusiji, BiH in Sloveniji, dolžan izplačilo treh plač za lani in za letošnji januar, je STA povedal Hodžić. Šestim delavcem, ki so v ponedeljek zjutraj prispeli v Velenje in so vseskozi v prostorih upravne stavbe družbe, naj bi se v prihodnjih dneh pridružilo še več.

V Vegradu, ki je 70-odstotni lastnik podjetja Gradve, situacijo obžalujejo, je pa to posledica trenutnih likvidnostnih težav podjetja. Prizadevajo si situacijo čim prej rešiti, so za STA pojasnili v Vegradu, katerega glavna direktorica Hilda Tovšak je te dni na službeni poti v Libiji. Predsednik podjetniškega sindikata Samo Mastnak za pojasnila ni dosegljiv.

Vegrad se zaradi blokiranih računov že več kot dva meseca sooča z velikimi likvidnostnimi težavami. Vodstvo družbe s 1700 zaposlenimi načrtuje prestrukturiranje podjetja in rešitve za prihodnji obstoj podjetja išče v sodelovanju z bankami upnicami, lastniki in dobavitelji, pri čemer naj bi bil predvsem dogovor s slednjimi ključen. Vegrad po nekaterih ocenah potrebuje za od pet do deset milijonov evrov dokapitalizacije, ki je odvisna predvsem od družbe pooblaščenke Vegrad naložbe, ki je okoli 57-odstotna lastnica podjetja.