Policija je prijela sedem oseb, ki naj bi skušali pretihotapiti mamilo, skrito v dvojnem dnu tovornjaka. Identiteta in narodnost prijetih še ni javno znana.

Tovornjak je bil po vsej verjetnosti iz Bilbaa, kjer naj bi nanj naložili prepovedani tovor, prepeljan v Argentino, kjer naj bi ga na eni od etap dirke prepeljali do kmetije, oddaljene približno 100 kilometrov od argentinske prestolnice Buenos Airesa. Po koncu relija so tovornjak znova naložili na ladjo in ga prepeljali v Bilbao, kjer pa je tovornjak z nevarno in prepovedano pošiljko zasegla policija.

Tovornjak so v celoti prenaredili v vozilo za pomoč udeležencem relija, vključno z oglasi in ostalimi znaki te zahtevne dirke. V tovornjaku so celo odkrili tudi uradne kombinezone nastopajočih v reliju, v skrbno skritem delu tovornjaka pa so odkrili natanko 814 kg kokaina. Razen "belega prahu" so policisti zasegli še 15.000 tabletk ekstazija, 4,5 kg hašiša, dve pištoli in 47.000 evrov v gotovini.

Naslednja postaja prepovedanega tovora naj bi bil počitnikarski raj Ibiza oziroma Balearsko otočje, najverjetneje namenjeno "maloprodaji" turistom, kamor pa zaradi policijskega posredovanja mamilo ne bo prišlo. Policija je aretacije osumljencev opravila tudi v Barceloni in na Ibizi. Policisti so tovornjak pregledovali celih dvanajst ur, kar gre zasluga zelo skrbno pospravljenemu tovoru.