Poleti bo javnosti dostopen tudi park s številnimi skulpturami, je napovedal Heinrich Spängler, član vodstva Ameriško-avstrijskega sklada (American Austrian Foundation, AAF), poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Požar je aprila lani v celoti uničil zgodovinsko ostrešje in velik del stropne konstrukcije. Zaradi vode, uporabljene pri gašenju, so bila delno poškodovana tudi spodnja nadstropja, vključno s prostori v pritličju. Voda je hudo poškodovala skoraj 350 let stare lesene strope zgodovinske vrednosti in skoraj 250 let stare pode, zraven pa delno tudi dragocene štukature.

Zdaj so v skladu z navodili države, mesta in gradbenih strokovnjakov skrbno obnovili strope in tla. Zato, da so lahko izsušili z vodo natopljene stene in oboke v pritličju, so odkrili precejšen del stavbne lupine in jih sušili. Ta dela je v določenem trenutku izvajalo do 350 delavcev, 165 delavcev pa je izvedlo gradbene posege.

Zgodovinski grad sta leta 2002 kupila Salzburška fundacija (Salzburg Stiftung) in AAF. Leta 2005 so ga restavrirali in dali v najem. Odtlej v gradu potekajo izobraževalni seminarji in programi izmenjav s področja medicine, glasbe, likovne umetnosti in medijev. V času Salzburškega festivala v sodelovanju z Dunajskimi filharmoniki tam potekajo tudi delavnice za mlade glasbenike.