Agronom dr. Janez Hribar po Pahorjevih navedbah kandidature ne bo sprejel iz osebnih razlogov, in medtem ko je bil profesor Hribar včeraj na Štajerskem strokovni okuševalec »šnopcev«, se je premier na novinarski konferenci po seji vlade nepričakovano razgovoril o dr. Igorju Vojticu, ki ga je kot ministrskega kandidata omenjal že v svežnju s Hribarjem, vendar mu je Vojtic 2. aprila nedvoumno pisno sporočil, da odstopa od kandidature.

Včeraj je premier Igorja Vojtica znova razglasil za ministrskega kandidata, čeprav bi bilo, tako Pahor, za javnost lahko moteče to, da je zet uglednega člana SD Mirana Potrča, da je rojen na Hrvaškem in da sta tudi oba njegova starša Hrvata. To sta za Pahorja, kot pravi, edina pomisleka, ki bi ju imel zoper kandidaturo dr. Vojtica za kmetijskega ministra. V bistvu teh pomislekov sploh nima on (»jaz komot preživim s tem«), saj se mu zdijo popolnoma »obsoletni in nepomembni razlogi« za odločitev o tem, ali bo nekdo minister. Lahko pa ima, tako Pahor, pomisleke slovenska javnost in premier si ne želi, da bi se javnost pretirano ukvarjala s temi vprašanji, ker imamo drugih dovolj.

Predsednik vlade poudarja, da je Miran Potrč prevelik gospod slovenske politike, da bi bil, če bi njegov zet postal kmetijski minister, ob koncu kariere deležen očitkov o nepotizmu. »Tega mu ne privoščim,« je dejal premier, ki absolutno ve, »da je Miran Potrč zadnji, ki bi nekaj naredil v svojo lastno korist, in zadnji, ki bi nagovarjal Igorja k temu, da kandidira za ta položaj«.

Tudi to, da je bil Vojtic rojen na Hrvaškem in da sta njegova starša Hrvata, se zdi Pahorju »absolutno irelevantno vprašanje«. »V ZDA imate guvernerja Kalifornije, ki je po rodu Avstrijec. Američani so ga izbrali za svojega guvernerja. Ampak mogoče, to sem opazil že pri izvoliti kolega Roka Žarnića – kot veste, ima tudi hrvaški potni list –, to ni nujno vprašanje, ki se ne bi postavilo. Jaz bi si želel, da to ne bi bil problem. Si pa res ne bi želel, da me ljudje sprašujejo: 'Dobro, predsednik, a res nimamo koga drugega za ministra kot nekoga, ki prihaja vedno iz iste sosednje države?'«

Pahor bi rad dr. Vojtica prepričal, da to niso razlogi, da se morda ne bi odločil za kandidaturo. »Z njim se bom sestal, vendar pa bom razumel, da če ne bo želel, ne bo kandidiral. Evo: bolj odkrito in pošteno res ne morem govoriti o stvareh,« se je včeraj pred novinarji pohvalil Borut Pahor. A je vprašanje, ali je bil odkrit in pošten tudi do dr. Igorja Vojtica, kajti iz faksimila Vojtičevega pisma premierju, ki ga objavljamo, je jasno razvidno, da že od 2. aprila ni več kandidat za kmetijskega ministra. Čemu je Pahor sploh razpredal o njem na novinarski konferenci?

»K pisni izjavi, da sem pred tednom dni odstopil od kandidature, ni kaj dodati niti kaj odvzeti,« nam je včeraj dejal Vojtic, ki so ga Pahorjeve navedbe na novinarski konferenci opazno pretresle in šokirale, a jih ni želel komentirati.

V uredništvu smo pridobili pismo, ki ga je dr. Igor Vojtic, direktor mariborskega območnega urada veterinar...