Zajca naj bi minister podpiral zaradi njegovih izkušenj z organizacijo SŽ, čeprav naj bi imel na mizi tudi predloge več imen posameznikov s finančnimi izkušnjami, ki so se prijavili na zadnji razpis ministrstva. Menda pa vrata v nadzorni svet Zajcu odpira celo sam premierski kabinet, precej zadovoljstva nad informacijo o njegovem imenovanju naj bi bilo tudi v sindikalnih vrstah.

Spomnimo: minister Vlačič je moral razpis ponoviti, saj je Kadrovsko-akreditacijski svet (Kas) po prejšnjem razpisu kot neustrezne zavrnil vseh 22 prijavljenih, med drugimi tudi Zajca. Zato se poraja vprašanje, kako naj bi Zajec pogojem iz ponovljenega razpisa, ki so vključevali še ustrezne finančne izkušnje, zdaj ustrezal. Nadzornika s finančnimi izkušnjami je zahteval prav Kas, ki ga vodi Bogomir Kovač. Kot smo razkrili, je Kas ministru celo mimo razpisa predlagal imenovanje Jadranke Dakič, podžupanje Mestne občine Ljubljana, čeprav se ta sploh ni prijavila na razpis.

Z vrhov ministrstva je zdaj slišati, da nadzornika s finančnimi izkušnjami naj ne bi potrebovali, saj bo najpomembnejše finančne odločitve glede SŽ moral sprejeti lastnik, torej država.