Dogodki pred izstopom Hita iz lastništva Daimonda pa nakazujejo, da je Hit za svoj delež v Daimondu dobil le "nadomestne" delnice. Malo pred prodajo delnic Daimonda je Hit od njega kupil tretjinski delež Hita Coloseuma iz Bosne in Hercegovine ter 1,3-odstotni delež Hita Alpinee. Da je šlo le za kompenzacijo oziroma za "pobot delnic", priznavajo tudi v Hitu, ki ga vodi Drago Podobnik. Podrobnosti v Hitu niso želeli pojasniti, saj naj bi šlo "za poslovno skrivnost, ki je ne morejo razkriti javnosti".

Glede na slab finančni položaj Daimonda se zastavlja vprašanje, zakaj so sploh kupili tretjino lastnih delnic, saj je nakup posledično znižal njihov že tako načeti kapital. Predsednik uprave in nadzornega sveta Daimonda Dragan Valenčič in Branko Tomažič sta bila včeraj za komentarje nedosegljiva, zaradi česar ni znano, koliko kapitala jim je "odnesel" nakup lastnih delnic.

Zaradi nakupa delnic Istrabenza je Daimond ustvaril že več kot 17 milijonov evrov izgube, samo v letu 2008 pa se jim je kapital prepolovil, na 20 milijonov evrov. Poleg tega se po neuradnih informacijah Daimondu, Maksimi Investu in Finetolu v kratkem iztečejo tudi posojila, s katerimi so omenjene družbe (skupaj z NFD Holdingom) financirale nakup četrtine Istrabenza. Ta delež bi morala že konec leta 2007 odkupiti Maksima Holding, a je kasneje odstopila od pogodbe. Po nekaterih informacijah banke niso pripravljene znova refinancirati posojil Daimondu, Maksimi Investu in Finetolu, posojilo, s katerim je NFD Holding financiral nakup Istrabenza, pa je konec minulega leta prevzela Sava, ki je na tak način postala največja posojilodajalka NFD Holdinga.