To je bil najbolj neposreden odgovor na očitke iz tujine, da Kitajska neupravičeno favorizira domača podjetja. "Povedano na kratko: investicijsko okolje na Kitajskem se izboljšuje," je dejal predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Qin Gang.

Kitajska "natančno izpolnjuje" zahteve, ki jih postavlja Svetovna trgovinska organizacija (WTO), katere članica je država postala leta 2001, je njegove besede še povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Qin je dodal, da so morebitne težave, ki bi jih podjetja lahko imela na kitajskem trgu, posledica hude konkurence. "Vsem podjetjem na kitajskem trgu bi radi rekli le: čestitamo ob vašem bogatenju," je še dejal.

Letno poročilo ameriškemu kongresu, o katerem so kongresniki razpravljali v sredo, je Kitajsko obtožilo postavljanja novih ovir tujim konkurentom. Sporna so predvsem nova pravila v okviru kitajske kampanje za spodbujanje domačih inovacij. Ta namreč določajo, da mora visokotehnološka oprema, dobavljena kitajski vladi, vsebovati domačo intelektualno lastnino. Takšni izdelki bodo imeli pri javnem naročanju prednost.

Prav tako zahodne države Kitajski očitajo, da je njena valuta juan umetno podcenjena, kar spodbuja domač izvoz. Američane ta tema še posebej žuli, njihov zunanjetrgovinski primanjkljaj s Kitajsko pa je pomembna sporna točka odnosov med državama, je še poročala AFP.