Okrožno sodišče v Ljubljani mu je namreč na podlagi sklepa preiskovalnega oddelka prepovedalo odtujitev ali obremenitev poslovnega deleža v omenjenem podjetju. To je na predlog okrožnega državnega tožilstva o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi storilo le mesec dni po tem, ko so kriminalisti v okviru preiskave sumov zlorabe položaja in pranja denarja prek družb v Liechtensteinu pridržali Južno in štiri osebe. Za primerjavo: ko se je sodišče za enak ukrep odločilo v postopku proti Igorju Bavčarju, so med pridržanjem in "zamrznitvijo" njegovega lastniškega deleža v podjetju FB Investicije minili skoraj štirje meseci.

"Zamrznitev" lahko traja tudi leto dni

Začasno odredbo lahko sodišče pred izdajo sklepa o preiskavi podaljšuje do največ enega leta. Po zakonu o kazenskem postopku jo sodišče na predlog tožilstvo izda, če policija preiskuje določeno kaznivo dejanje in obstaja verjetnost, da bo osumljeni svoje premoženje prodal ali ga "prekanaliziral" tako, da se bo za njim izgubila vsaka sled ter denarja ne bo več mogoče zaseči. Čeprav je lastniški vložek v Perspektivi FT knjigovodsko ocenjen na "le" 69.549 evrov, gre za podjetje, prek katerega Južna obvladuje vse družbe iz svojega omrežja: borznoposredniško družbo Perspektiva, istoimensko družbo za upravljanje ter holdinga Vizija in Vizija Ena, ki imata v (ne)posredni lasti gradbeno podjetje CGP, Tiskarno Novo mesto, Lisco in IGM Strešnik. Lastnica polovičnega deleža v Perspektivi FT, ki ga sodišče ni "zamrznilo", je Vesna Južna, soproga Darija Južne.

V zadnjih dneh nam je uspelo iz virov blizu policije pridobiti več informacij o preiskavi proti Južni. Ta temelji na sledenju vplačilom, ki jih je podjetje CGP med letoma 2004 in 2006 v več obrokih v skupni višini 4,5 milijona evrov nakazalo na račun liechtensteinskega podjetja Confinvest. Kot smo že poročali, je CGP s tem denarjem uradno plačeval storitve, povezane z reorganizacijo družbe, ki naj bi jih naročil pri podjetju iz Liechtensteina.

Južno razkril njegov liechtensteinski partner

Pri tem naj bi kriminalisti sumili, da je šlo za fiktivni posel, prek katerega naj bi Južna iz CGP v Liechtenstein "prelil" denar, ki naj bi ga kasneje porabil za utrjevanje svojega lastniškega omrežja. Podjetje Confinvest je bilo namreč po javno dostopnih podatkih ustanovljeno v začetku leta 2004, torej le nekaj mesecev preden je prejelo prvi obrok denarja za svetovanje. Ob tem Confinvest po ugotovitvah kriminalistov ni izdajal računov, CGP pa je od podjetja v treh letih prejel le nekaj študij, ki so bile spisane v slovenščini.

Še najbolj obremenjujoče je za Južno zaslišanje njegovega liechtensteinskega poslovnega partnerja. Po naših informacijah gre za Ericha Sprengerja, uradnega skrbnika Confinvesta. Ta je registriran na naslovu njegovega stalnega prebivališča v liechtensteinskem mestu Triesenberg. Kriminalisti naj bi pridobili dokumente, ki dokazujejo, da je dejanski lastnik Confinvesta prav Južna, Sprenger pa naj bi jim potrdil, da se je glede svetovalnih storitev dogovarjal le z Južno, ki naj bi tudi določal njihovo ceno, in ne z upravo CGP.

Liechtensteinskim organom naj bi Sprenger pojasnil, da je podjetje ustanovil na pobudo Južne. Obenem pa naj bi jim še natančno razložil, kako se je denar iz Confinvesta "prelival" nazaj v Slovenijo. Medtem ko je manjši del od 4,5 milijona evrov končal na osebnem računu Darija Južne v liechtensteinski Verwaltung und Privat Bank, naj bi belokranjski poslovnež večino preostalega zneska porabil za pridobivanje delnic, predvsem Vizije holdinga in CGP.

Delnice CGP iz Slovenije v Liechtenstein k Južni

Te naj bi kupoval prek Confinvesta in drugega liechtensteinskega podjetja Admark Trust, katerega dejanski lastnik naj bi bil po Sprengerjevem zatrjevanju prav tako Južna. Admark Trust naj bi tako delnice CGP odkupoval od slovenskega podjetja Gen2000, ki ga je lastnik Zvonko Pezdirec konec leta 2006 likvidiral. Čeprav je omenjeno podjetje v letih 2004 in 2005 ustvarilo le dobrih 800.000 evrov prihodkov, je še pred likvidacijo po ugotovitvah kriminalistov od Perspektive in metliškega Kometa odkupilo za skoraj dva milijona evrov delnic CGP, ki so nato prek podjetja Admark Trust končale na računu Vizije holdinga. Ta je prav leta 2005 postal večinski lastnik CGP, v nadzornem svetu novomeškega gradbinca pa je takrat poleg Južne sedel tudi Zvonko Pezdirec, ki je prav tako eden od osumljencev v preiskavi.

primoz.cirman@dnevnik.si