Sedaj je Datijeva v skrivnostnih okoliščinah ostala brez svoje limuzine in treh varnostnikov. Sarkozy je govorice o aferah označil za "idiotske čenče“, a naj bi bil hkrati tudi odločen, da odkrije, kdo je začel z njimi. Tako naj bi proti 44-letni Datijevi izvedel "povračilni ukrep“ 14. marca, isti večer, kot je njegova desno usmerjena stranka na lokalnih volitvah doživela velik poraz.

Predsednik je sedel v elizejski palači in po televiziji gledal porazne rezultate volitev, nato pa se je na programu pojavila Datijeva in kritizirala njegovo strategijo. To naj bi Sarkozyja močno razjezilo, saj je hkrati tudi sumil, da je prav ona širila govorice o njegovem zakonu ali celo začela z njimi.

Takoj naj bi poklical direktorja francoske policije Frederica Pechenarda in mu naročil, naj Datijevi "v eni uri“ vzamejo njeno limuzino, ki ji jo je priskrbelo notranje ministrstvo, šoferja in tri varnostnike.

Datijeva je za ukrep izvedela, ko je bila še v televizijskem studiu. Eden od varnostnikov ji je ob odhodu dejal: "Se opravičujem, gospa, moramo iti domov. Ukazi od zgoraj.“

Datijeva je sicer prepričana, da za vsem tem ne stoji Sarkozy neposredno, temveč je po njenem za večino kriv notranji minister Brice Hortefeux. Ta je njen najhujši sovražnik in predsednikov najboljši prijatelj.

Datijeva se je sicer leta 2007 vpisala v zgodovino, ko jo je Sarkozy kot prvo muslimansko žensko postavil na mesto ministrice. Sarkozyju jo je predstavila njegova tedanja žena Cecilia, s katero sta si bili zelo blizu, njeni odnosi z Brunijevo pa naj bi bili hladni.