Milivoj Šavron, nekdanji delavec Adrie Ankaran in eden od 120 malih delničarjev, ki so skupaj lastniki približno petodstotnega lastniškega deleža Adrie Ankaran, je prepričan, da je Galinčeva v konfliktu interesov, saj je kot direktorica hkrati tudi pooblaščenka malih delničarjev. Poleg tega, da se hkrati pojavlja v vlogi predstavnikov lastnikov in organa upravljanja, je imela Galinčeva na skupščini tudi pomembno vlogo pri razrešitvi nekdanjega direktorja Igorja Lebarja in pri svojem imenovanju za direktorico.

Šavron pravi, da so mali delničarji že leta 2007 zahtevali, da Galinčeva odstopi kot njihova pooblaščenka. Ker je bila kasneje razrešena z mesta direktorice Adrie Ankarana, so zahteve malih delničarjev tri leta mirovale. Galinčeva pravi, da ji je Šavron leta 2007 posredoval dopis, ki ga je podpisalo od 10 do 15 malih delničarjev. "Pojasnila sem mu, na kakšen način lahko pride do spremembe pisnega soglasja, ki je zdaj notarsko overjeno in je še vedno v veljavi," pojasnjuje Galinčeva. Po neuradnih informacijah bi moralo s spremembo pooblastila Galinčevi soglašati najmanj 40 odstotkov malih delničarjev Adrie Ankaran. Šavron zatrjuje, da zdaj razpolaga z 51 pooblastili malih delničarjev, kar predstavlja več kot 40 odstotkov potrebnih glasov. Galinčeva pravi, da ni nikoli nasprotovala zahtevi, da odstopi kot pooblaščenka malih delničarjev, "zato tudi sedaj ne bom nasprotovala tej želji, če bo tovrstna zahteva malih delničarjev jasno izražena".

Ko je bila Galinčeva na univerzalni skupščini ponovno imenovana za direktorico Alpe Adrie, je Šavron poskušal preprečiti njen vpis kot direktorice v sodni register. Na ta poskus se je Adria Ankaran prek svojega odvetnika pritožila, Šavron pa pravi, da mu je za nadaljevanja pravdanja zmanjkalo denarja za plačilo taks. Čeprav je univerzalna skupščina lahko uspela le s podporo Galinčeve, ki je v imenu petih odstotkov malih delničarjev glasovala za zamenjavo Lebarja, čez nekaj dni to ne bo več pomembno. Takrat bo namreč redna skupščina, na kateri pa mali delničarji s petimi odstotki ne bodo mogli vplivati na imenovanje Galinčeve za mesto direktorice Adrie Ankaran.

Spomnimo, da se je DSU odločil za hitro zamenjavo Lebarja, ker je Adria Ankaran pod njegovim vodstvom ustanovila dve hčerinski podjetji in nanju prenesla dve nepremičnini. V naslednji fazi sta bili ti podjetji krepko pod tržno ceno prodani vnaprej izbranim kupcem, zaradi česar je bila Adria Ankaran domnevno oškodovana za več kot deset milijonov evrov. Zaradi te kupčije je Adria Ankaran vložila več kazenskih ovadb in tožb na ničnost pogodbe.

sebastjan.morozov@dnevnik.si