Žirija je Crowtherjevo v sredo opisala kot "mojstrico črte, pa tudi atmosfere" ter pohvalila njeno naklonjenost in empatijo, ki jo kaže do svojih domišljijskih likov.

"Je tradicionalna pripovedovalka zgodb," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predsednik žirije Larry Lempert in dodal: "To je njen način pripovedovanja, da ljudi ponese med domišljijo in realnost".

Lempert je za Crowtherjevo dejal, da je najprej in predvsem ilustratorka in šele zatem pisateljica ter pohvalil njeno uporabo preprostih materialov ter orodij za ilustriranje knjig.

"V Kitty Crowther smo našli umetnico in pripovedovalko zgodb, močno v njeni človečnosti in razumevanju... sledi šibkim, pokaže različne načine življenja," je dejal Lempert.

Crowtherjeva, rojena leta 1970, piše večinoma v francoščini, štiri knjige je izdala v nizozemščini. Doslej je ustvarila ali soustvarila okoli 35 otroških knjig. Nagrado, vredno pet milijonov švedskih kron, ji bodo izročili na slovesnosti v Stockholmu 1. junija.

Nagrado "Astrid Lindgren" je ustanovila švedska vlada po smrti Lindgrenove januarja 2002. Nagrada ima največji denarni sklad med nagradami za otroško literaturo.