Petrol je lani oblikoval še za dodatnih 22 milijonov evrov slabitev svojega deleža v Istrabenzu, ki ga sedaj vrednotijo na 22 milijonov evrov, kar je polovico več, kot je bil konec leta vreden na borzi. Vrednost 51-odstotnega deleža reškega Euro-Petrola, za katerega je uprava pod takratnim vodstvom Marka Kryžanowskega odštela 52 milijonov evrov, so v Petrolu oslabili za slabih pet milijonov evrov. Za 8,4 milijona evrov so oslabili tudi svoj manjšinski delež v Novi Ljubljanski banki, vendar pa to ni vplivalo na rezultate za minulo leto, temveč na rezultate iz leta 2008. Z upoštevanjem te slabitve se je čista izguba Skupine Petrol v letu 2008 povečala še za dodatnih sedem milijonov evrov, na 61,7 milijona evrov.

Poleg slabitev so se v Petrolu lani soočali tudi s poslabšanjem osnovne dejavnosti, slabo pa je bilo tudi poslovanje večine tujih družb Skupine Petrol. Petrol trgovina Zagreb je namreč lani ob 113,2 milijona evrov prihodkov ustvarila 5,7 milijona evrov čiste izgube, kar je v celoti izničilo dobiček, ki sta ga ustvarili Petrolovi ciprski družbi. Z izgubo v višini 5,2 milijona evrov je lani posloval tudi reški Euro-Petrol, medtem ko je Instalacija ustvarila prav toliko čistega dobička.

Konec decembra lani je imela Skupina Petrol 381,5 milijona evrov kapitala in 1,1 milijarde evrov sredstev, finančne obveznosti pa so se znižale za 35,5 milijona evrov (na 499 milijonov evrov). Za slabo desetino so se znižale tudi kratkoročne poslovne obveznosti, ki jih je bilo konec decembra lani za 216 milijonov evrov, medtem ko so se poslovne terjatve znižale za 16 odstotkov (na 244 milijonov evrov).

matjaz.polanic@dnevnik.si