Finski tekačici ni uspelo. Petra Majdič se ob koncu v Falunu, kjer sta malo lekcijo vzdržljivosti v težkih razmerah čez "Morderbacken - Ubijalski hrib" dobili Vesna Fabjan in Katja Višnar, podelitve lovorik ni udeležila.

O udeležbi na podelitvi ste resno razmišljali, a v Skandinavijo za en dan niste odleteli.

Najprej sem nameravala na podelitev v Falun, a sem imela zadnje dni nekaj težav s prehladom. V Falunu sem se v nedeljo zvečer želela udeležiti tudi sestanka FIS, ki ga direktor svetovnega pokala Jurg Capol organizira ob koncu sezone za tekmovalce, trenerje in serviserje glede poteka tekmovanj. Hkrati sem želela izpolniti obljubo o obisku Planice. V ponedeljek imam še pomemben sestanek z direktorjem nordijskih reprezentanc Primožem Ulago. Žal so bile letalske povezave zelo neugodne za to, da bi lahko uskladila urnik.

Šele ob koncu skandinavske turneje se je dobro videlo, kako odlična sezona je bila za vas do olimpijskih iger. Kljub temu, da ste skupaj s tekmama v ruskem Ribinsku izpustili kar deset od 30 tekem, vas je ujela le Marit Bjoergen; Aino Kaisi Saarinen ni uspelo.

In Marit Bjoergen je zmagovala tako rekoč v nizu, ima pet zmag na sedmih tekmah. Verjetno bi se, če bi šlo v Whistlerju meni vse po sreči, razpletalo drugače tudi naprej. Tudi sama se šele sedaj dobro zavedam, kako dobro je šlo. Do Skandinavije sem bila tudi na razdaljah četrta v skupnem seštevku. Praktično je bil šprint malce slabši kot lani, a zato tek na razdaljah toliko boljši. Tudi tu se je izkazala dobra plat napredka v drsalnem koraku. V celoti zaradi spleta okoliščin vsega nisem uspela dokazati, a sem bila močnejša kot prej. Vseeno lep občutek, da sem med trojico v obeh razvrstitvah, skupno in šprint.

Na kar nekaj prizoriščih je precej točk izpuhtelo zaradi spleta okoliščin: v Beitostolnu in Düsseldorfu zaradi ledene smučine, tu so še dogodki na Rogli in šprinta v Kuusamu in Canmoru.

In v Oberhofu tudi. Zato govorim, da nisem imela sreče. Na kar številnih tekmah se je nekaj dogajalo, kar mi ni bilo v prid. Lani nisem imela sreče s točkovanjem finala, zaradi česar me je Justyna Kowalczyk ujela čisto na koncu. V tej sezoni je prebila mejo 2000 točk, a meni se zdi, da ni tako močna kot lani. Na nekaterih tekmah sem videla, denimo v Lahtiju, kako je trpela, a je borka do konca. Že s tem, da je izpustila tekmo na trideset kilometrov na Holmenkollnu na eni najuglednejših tekem, je pokazala nekaj slabosti. No, splet okoliščin je bil zame po olimpijadi pač tak, da je brez pomena govoriti, kaj bi, če bi.

Zadnjo tekmo v Falunu je kar nekaj tekačic zaznamovalo s slovesom: Virpi Kuitunen, Sabina Valbusa.

Slišala sem govorice, da je kar nekaj drugih nosečih, a ne poznam imen. Mogoče vi veste, katere so?