"Gre za tradicionalno tekmovanje, ki ga prireja Evropska atletska zveza, slovenski atleti pa se ga redno udeležujejo. Najvišje lahko kotira Ratejeva, nenazadnje tudi Špilerjeva v metu kladiva kot mlajša mladinska svetovna prvakinja, novinka na tekmovanjih takšne ravni je Letnarjeva. Od vseh deklet pričakujemo, da bodo ponovile najmanj letošnje rezultate," je na današnji novinarski konferenci na sedežu zveze poudaril direktor Atletske zveze Slovenije Boris Mikuž.

Zlasti Ratejeva bo imela izjemno konkurenco, na tekmi je udeležbo prijavilo 260 atletinj in atletov iz cele Evrope, v metu kopja pri dekletih bo v Arlesu praktično vsa evropska konkurenca in skoraj vsa svetovna konkurenca. "Forma deklet je na zelo visoki ravni. Že na državnem prvenstvu se je pokazalo, da meti sodijo v svetovno špico, Martina ima trenutno peti rezultat, Bernarda se je uvrstila na IAAF lestvico. Konkurenca je letos res odlična. Pričakujem, da se bo pokazalo, katere punce so resne kandidatke za medalje na evropskem prvenstvu v Barceloni konec julija. Od konkurence bo manjkala le Barbora Špotakova. Realno lahko pričakujem, da se bo Ratejeva borila za stopničke. Punce bodo dale vse od sebe in poskusile narediti najboljše mete, a je veliko odvisno tudi od tekmic. Glede na to, da je najboljši rezultat na svetu čez 68 metrov, bi met 62 metrov zadostoval komaj za šesto mesto," je dejal trener Andrej Hajnšek.

Špilerjeva in njen trener Vladimir Kevo se novinarske konference nista udeležila, ker sta imela druge obveznosti. Špilerjeva je sicer imela v zimskem času težave s poškodbo hrbtne mišice. Po besedah trenerja Keva in tudi po izjavah maserja Halida Nasifa so njene težave obvladljive ter se ji je stanje izboljšalo in bo lahko tekmovala v Franciji.

"Na tem tekmovanju se zbere vsa evropska elita, da preveri zimsko delo in se testira za prihajajočo sezono. Ratejeva zasleduje plasma med osem najboljših metalk, kar pomeni odprt nastop za diamantno ligo, za obe mladi pa je to izziv, da dosežeta najboljši rezultat, kajti pred njima je sredi julija svetovno mladinsko prvenstvo v kanadskem Monctonu, na katerem zlasti Špilerjeva cilja visoko, mlada Letnarjeva pa je pokazala, da je izreden talent in upam, da bo tudi v Franciji dokazala svoje kvalitete," je dejal predsednik strokovnega sveta AZS Martin Steiner.