V soboto ste prišli do najboljše uvrstitve v letošnji sezoni.

Jasno je, da se športnik po takšni tekmi počuti malo drugače kot recimo po olimpijskih igrah, ko razen prve kvalifikacijske vožnje nisem naredil niti enega zavoja. To kar sem tokrat pokazal sem imel pripravljeno za olimpijske igre, a sam v tistih pogojih preprosto nisem funkcioniral.

Lahko ta uspeh smatrate kot nekakšen obliž na neposrečene olimpijske igre.

Gre za precej zapleteno vprašanje. Olimpijske igre imajo posebno težo, predvsem zaradi pozornosti, ki jim dajete novinarji in posledično ljudje, ko to berejo. Če bi sobotno predstavo pokazal na olimpijskih igrah bi to bistveno vplivalo na mojo športno kariero. Z vidika športnika so vse tekme enake ali so celo bolj kvalitetne na svetovnem pokalu.

Na kaj ste točno mislili, da bi olimpijska kolajna bistveno vplivala na vašo športno kariero?

Olimpijska kolajna je kapital, ki se ga da zelo dobro unovčiti, kot tudi naslov svetovnega prvaka. Sam sem to izkusil na lastni koži, zato vem, kaj govorim. Če si olimpijski prvak, potem kamorkoli greš, si gospod v naslednjih štirih letih, še posebno v tujini. Pri nas pa je tako, da se v domovino lažje vrneš brez kolajne, kot z njo. Vsaka stvar ima pluse in minuse in tako je tudi z olimpijsko kolajno, ki ti lahko prinese ogromen kapital.

V lanski sezoni ste imeli kar nekaj težav.

Naredil sem kapitalno napako, potem ko sem izpustil dva meseca zaradi poškodbe, a sem nato vseeno nadaljeval s tekmovanjem. Kljub temu mi je na svetovnem prvenstvu za las ušla kolajna, saj sem bil v četrti. S tem sem precej izgubil na psihični pripravljenosti, ki je v našem športu, kjer gre za dvoboje ena na ena, zelo pomembna.

Za letošnjo sezono ste dejali, da boljše še niste bili pripravljeni.

Pri tem gre zahvala predvsem mojemu trenerju Gillesu Jaquetu, ki je iz moje tehnike naredil še en korak naprej, da se predvsem v situacijah, kjer izgubim ravnotežje, hitro vrnem v ravnovesje. V tem tekmovanju ravno to daje rezultate, saj je proga vedno bolj sesuta in je potrebno biti stabilen in zelo hiter.

Že kaj gledate v prihodnost?

Spodrsljaj na olimpijskih igrah je bil razlog, da sem dal karte na mizo in da sem sprejel nekatere odločitve, ki bodo dejansko vidne šele v naslednji sezoni.

In katere so te odločitve?

O tem je še prezgodaj govoriti. Veliko je odvisno od tega, kako se bodo stvari odvijale na odboru za deskanje in na sami Smučarski zvezi Slovenije. Dejstvo je, da v sistemu kot je bil letos, sam nisem dobro funkcioniral in prav zaradi tega bo v prihodnjih sezonah potrebno zastaviti nekoliko drugače.

Kakšno je stanje s poškodovanim prstom iz olimpijskih iger?

Na prstancu na levi roki sem imel en del kosti pri členku zlomljen. V tem trenutku levi prst deluje za dva desna. Že zdravniki v Vancouvru so mi svetovali, da je najboljše, da se poškodovani prstanec fiksira na sredinca. Na to sem sedaj med tekmami že pozabil, je pa res, da malo boli.