Na štiriletni programski razpis se je prijavilo skupno 76 izvajalcev z različnih umetniških področij, od tega bodo sofinanciranje omogočili 42 izvajalcem, in sicer 15 izvajalcem oziroma krovnim institucijam, ki se ukvarjajo z glasbeno umetnostjo, osmim izvajalcem s področja likovne umetnosti, 14 zavodom, gledališčem in društvom, ki se ukvarjajo z uprizoritveno dejavnostjo, in petim zavodom oziroma društvom s področja intermedijske umetnosti, je na današnji novinarski konferenci povedal Dobrila.

Ob tem je poudaril, da programov večinoma ne bodo financirali v celoti, pač pa se delež sofinanciranja giblje - odvisno od posameznega področja - nekje med 30 in 80 odstotki vrednosti, ki so jih posamezne nevladne organizacije v razpisu navedle za izvedbo določenega programa.

Za razpis so skupno namenili 3 milijone in 570.000 evrov, od tega so področju glasbene umetnosti dodelili 1,2 milijona evrov, za področje uprizoritvene umetnosti milijon evrov, za področje likovne umetnosti 650.000 evrov, za intermedijsko umetnost pa 350.000 evrov. Razpolagajo pa še z dodatnimi 370.000 evri, je povedal direktor direktorata za umetnost.

S tem razpisom, ki po besedah Dobrile prinaša kar nekaj novosti, so želeli prijaviteljem omogočiti dolgotrajnejše načrtovanje programov ter večjo stabilnost pri izvajanju vsebin. Razpis, tako Dobrila, poenostavlja postopke in zmanjšuje obveznosti izvajalcev. Pri razpisu so sodelovali z nevladnimi organizacijami ter opravili pogovore z različnimi predstavniki strokovne javnost.

Kot so povedale svetovalke ministrstva, ki urejajo posamezna sofinancirana področja, so se srečevale z dilemo, ali podeliti sredstva več izvajalcem ali nameniti najboljšim več, ob čemer so se na ministrstvu odločili za slednje. Po besedah Mojce Jan Zorn, zadolžene za uprizoritveno umetnost, drobljenje sredstev ne prinaša kvalitetnejše produkcije.