Vsaka najmanjša aktivnost je zelo naporna. Sem le doma, počivam, opravljam le nujne obveznosti. Kakšna imitacija teka na Korantu ali fitnes na skrivnem? To je zame le šala." Tako je svoje počutje včeraj opisala slovenska tekačica na smučeh Petra Majdič, medtem ko so njene tekmice že zbrane v Drammnu v lovu za zadnje točke svetovnega pokala.

"Da bi v takem stanju osvojila kakšno točko, je utopija. 50. mesto nič ne šteje. Sedaj je zame pomembno paziti, da ne bo komplikacij pri celjenju kosti. Še vedno čutim, da se nekaj premika. Do priprav na novo sezone je dovolj časa, kakorkoli se bom odločila," je pristavila "olimpijska boginja trpljenja". Seveda pripravlja scenarije, da bo odšla na finale svetovnega pokala v Falun po lovorike, če bo ostala med vodilno trojico v razvrstitvi šprinta (trenutno še vodi sedem točk pred Kowalczykovo) in skupnega seštevka, kjer je druga za Poljakinjo z nabirko 1191 točk.

Teoretično ima za to zelo veliko možnosti. Najbližja zasledovalka Aino Kaisa Saarinen ima v skupnem seštevku 279 točk zaostanka, a zaradi bolezni že v domačem Lahtiju ni štartala. Sledijo Italijanka Arianna Longa ter Norvežanki Marit Bjoergen in Kristin Steira, ki zaostajajo 455, 520 in 572 točk. Nevarna se zdi predvsem kraljica Vancouvra Marit Bjoergen, ki je izjemno formo potrdila tudi v Lahtiju. Petri Majdič vsaj na treh preostalih šprintih od skupno sedmih tekem (danes v Drammnu, v nedeljo v Oslu in med tednom v Stockholmu) tik pred etapnim finalom v Falunu lahko pomagata predvsem Katja Višnar in Vesna Fabjan.

Svetlolaska iz Besnice ima svojo računico. Zmagovalka Ribinska je še v igri za svojo kolajno. Majdič 446 točk, Kowalczyk 439, Saarinen 295, Falk 276, Fabjan 251, Ingemarsdotter 250 in Bjoergen 241 je vrstni red, ki omogoča buren razplet. V Drammnu, kjer je Petra Majdič 9. marca pred štirimi leti še pod taktiko Roberta Slabanje dosegla prvo zmago, je klasični šprint bolj kot drsalni specialistki Fabjanovi pisan na sposobnosti Katje Višnar. Šestnajsta z OI je zadnje priprave opravila na Norveškem z Olejem Hattestadom, ki ob morskem mestu brani zmago, svojo prvo v svetovnem pokalu. Norveški nasveti bodo prišli prav. Obe bosta imeli ob sebi popolno servisno ekipo s trenerjem Vladimirjem Korolkevičem, ki bo zagotovo ostal v tej vlogi tudi v prihodnje. Glavni trener Ivan Hudač bo konec tedna zaposlen z ogledom razmer našega teka na tekmah celinskega pokala na Rogli.