Po drugi strani je stečajni upravitelj zaposlenim v teh hčerinskih podjetjih priznal za 173.000 evrov terjatev oziroma neizplačan sorazmerni del regresa za letni dopust 2009, torej za obdobje, ko so bili še zaposleni v Muri, d. d. Po preoblikovanju družbe so se namreč prezaposlili na novoustanovljena hčerinska podjetja.

"Dva meseca sem živel v agoniji, ali naj terjatve do zaposlenih v hčerinskih podjetjih prerekam. To je bila najtežja odločitev v moji devet let trajajoči praksi stečajnega upravitelja. Moralno bi tem zaposlenim denar iz stečajne mase pripadal, po zakonodaji jim pa ne," odločitev o prerekanju terjatev zaposlenim v hčerinskih podjetjih utemeljuje Đorđević. Dodaja, da je Mura sicer edini družbenik v omenjenih hčerinskih podjetjih, vendar pa v skladu z veljavno zakonodajo ne odgovarja za obveznosti družbe, katere ustanovitelj je bila.

V otvoritveni bilanci Mure je vrednost premoženja ocenjena na 52,6 milijona evrov. Največjo vrednost prestavljajo njene nepremičnine, katerih tržna vrednost znaša 37,5 milijona evrov, likvidacijska pa 35,4 milijona evrov. Medtem ko znaša tržna vrednost strojev in opreme 4,9 milijona evrov, je njihova likvidacijska vrednost 2,96 milijona evrov. Po tržni vrednosti so zaloge ocenjene na 228.152 evrov, po likvidacijski pa na 104.160 evrov. Murine blagovne znamke so vredne 4,6 milijona evrov; od tega zneska je krovna blagovna znamka Mura ocenjena na 1,7 milijona evrov. Celotna vrednost kratkoročnih naložb Mure je 6,3 milijona evrov.

Ker je premoženje Mure več vredno od ugotovljenih obveznosti, se zastavlja vprašanje, ali je bil stečaj Mure res nujen. Đorđević o tem ni želel razpravljati. Po njegovem mnenju bo uspeh, zlasti za številne brezposelne, na "pogorišču" Mure šele tedaj, ko bo domnevno dvajsetim zainteresiranim podjetjem za nakup in zagon proizvodnje v Murinih kompleksih res uspelo ustvariti vsaj pričakovanih tisoč novih delovnih mest. Konec marca ali v začetku aprila bo Đorđević objavili prvi sklop dražb, ki se bo nanašal na nepremičnine, ki se neposredno ne nahajajo v Murinem kompleksu. Naprodaj bo 17 apartmajev na otoku Pagu, nezasedena stanovanja v Murski Soboti in okolici, nepremičnina v podhodu Ajdovščina in v WTC v Ljubljani ter obrat v Ljutomeru.

milena.dora@dnevnik.si

sebastjan.morozov@dnevnik.si