Kot so v pismu okoljskemu ministru zapisali v društvu Focus, je nadzor nad jedrsko varnostjo kritično pomembna točka delovanja jedrskega reaktorja v Sloveniji. "Zato je nujno ukrepanje v zvezi z nepravilnostmi na področju zagotavljanja jedrske varnosti, na kar so opozorili strokovnjaki za jedrsko in sevalno varnost prek medijev," navajajo v društvu.

Opozorila se nanašajo predvsem na domnevne kršitve zakonodaje o jedrski varnosti in nespoštovanja vloge in dela inšpektorjev za jedrsko varnost. Urad za jedrsko varnost je po navedbah Focusa neodvisen organ, ki mora nadzorovati delo Nuklearne elektrarne Krško (Nek), a je glede na besede direktorja urada Andreja Stritarja razbrati, da je urad v podrejenem položaju glede na Nek.

"To je nedopusten odnos, saj močno ogroža jedrsko varnost v Sloveniji, in ga je potrebno zaradi tega urediti, kot to predpisuje zakonodaja: urad za jedrsko varnost mora nadzirati Nek, ne pa obratno," opozarjajo v društvu Focus.

Stritar se je sicer pred časom odzval na pisanje našega časnika, da naj bi bila jedrska varnost zaradi neurejenih razmer na upravi ogrožena, in zagotovil, da jedrska varnost Slovenije ni ogrožena.

Zaradi domnevnih številnih nezakonitih in protipravnih dejanj je pred časom k Stritarjevi razrešitvi pozvala tudi Zveza ekoloških gibanj Slovenije.